друкувати


Яким може бути уряд у разі перемоги Віктора Януковича?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-04 02:24:15
Кандидати у президенти України у боротьбі за найвищу посаду відмовляються офіційно говорити про те, хто у разі їхньої перемоги може очолити Кабінет Міністрів і хто може увійти до команди нового президента.

У той час, як у багатьох країнах виборці чітко знають претендентів на посаду прем'єра, в Україні все по-іншому. Кандидати у президенти сподіваються на переговори і домовленості після виборів.

Яким може бути уряд у разі перемоги Віктора Януковича? "Я безумовно проводитиму кадрову політику, яка сприятиме розвитку країни. Я ніколи не піду шляхом політичних люстрацій фахівців", - ось так відповідає Віктор Янукович на запитання про майбутню команду і майбутній уряд у разі, як президентом стане він.

І Віктор Янукович, і загалом представники Партії регіонів кажуть, що не можуть обговорювати конкретних претендентів на ту чи іншу посаду до завершення виборів. В оточенні Віктора Януковича визнають, що насправді усі розмови про керівника уряду і новий Кабінет Міністрів позбавлені сенсу до того часу, поки не стане остаточно зрозуміло, що відбуватиметься із парламентом та із парламентською більшістю.

Майбутня коаліція вже майже є? Переформатування коаліції чи дострокові вибори парламенту - ця дискусія триває, і саме від цього залежатиме і доля Кабінету Міністрів, і його керівника.

Спікер Володимир Литвин ще до визначення переможця, за кілька днів до другого туру голосування, відкриваючи чергову сесію парламенту переконував, що розпуску очолюваниої ним Верховної Ради не буде. Можливо, спікер сподівається або має залаштункові домовленості про формування у парламенті нової коаліції.

Андрій Єрмолаєв, керівник центру досліджень "Софія" припускає появу коаліції Партії регіонів, блоку Литвина і комуністів, але переговори про склад уряду, вважає експерт, все одно будуть непростими. Експерт не виключає, що спільно із такою коаліцією може голосувати з деяких питань і частина фракції "Наша Україна-Народна Самооборона".

"Велике питання, як буде сконфігурована коаліція. Чи вдасться Януковичу наполягати на своїх кандидатурах, чи будуть враховані його кадрові пропозиції. Зрозуміло, що не із правової, а суто політичної, психологічної точки зору переможець має бути почутий і якщо більшість у парламенті буде сформована і вона погоджується із політикою, яку проголошує новий президент, то логічно, що коаліція мала б прислухатися до його побажань", - сказав експерт в інтерв'ю Бі-Бі-Сі.

"Мені не треба багато часу, щоб вивчати, хто як працює. Ми добре знаємо кадри, які сьогодні працюють і в регіонах, і в різних галузях, в міністерствах і комітетах", - каже Віктор Янукович. Попри оптимізм, з яким він говорить про майбутнє, насправді будь-якого із переможців чекають непрості часи.

Одна із лідерів Партії регіонів Ганна Герман, відповідаючи на запитання Бі-Бі-Сі про те, чи стане опозиційний Кабінет, очолюваний Януковичем, новим урядом у разі його перемоги, відповіла так: "Це ви сказали, це не я сказала. Я кажу, що буде утворений уряд із людей, які найкращі у своїй галузі сьогодні в Україні".

Уряди при президенті Януковичі: спочатку тимчасовий, технічний... Однак, експерти кажуть, що опозиційні міністри можуть претендувати на посади в Кабміні. Передусім, Микола Азаров, Юрій Бойко, Михайло Папієв, які працювали із Віктором Януковичем і в офіційному уряді понад два роки тому. Експерти також бачать в Кабміні представника блоку Литвина Сергія Гриневецького, якого сам Володимир Литвин називав імовірним прем'єр-міністром у разі своєї перемоги на виборах.

Не виключено, що вони цілком згодяться на роль урядовців, про яких каже політолог Андрій Єрмолаєв: він переконаний, новий уряд при Януковичі-президенті радше буде урядом технократів і антикризових менеджерів, а не "політичних романтиків". Експерт вважає, що такий уряд технократів може пропрацювати недовго, можливо, один бюджетний рік. За такого сценарію наімовірнішою кандидатурою на посаду прем'єра виглядає Микола Азаров.

"Зараз часто згадується ім'я Миколи Азарова. Я не виключаю, що саме він (хоча лунає багато заперечень) може стати компромісною фігурою прем'єра на період виходу із кризи. Тому перший перехідний уряд, якщо це вдаcтся, складатиметься переважно із представників опозиційного Кабінету плюс людей, яких запропонують політичні сили, що увійдуть до нової коаліції. І таким ось технократичним прем'єр-міністром", - вважає експерт.

... потім уряд політичного компромісу. Після такого тимчасового, перехідного уряду слід чекати появи нового, у якому буде більше знайомих облич, каже експерт. Цей, другий сценарій розвитку подій може відбутися і у разі проведення дострокових парламентських виборів і приходу до Верховної Ради нових політичних сил, які претендуватимуть на формування і коаліції, і Кабінету Міністрів. Уряд політичного компромісу, де будуть і ті персони, котрих називають і експерти, і самі кандидати у президенти.

Віктор Янукович також заявляв про те, що готовий буде запросити до уряду і Сергія Тігіпка, і Арсенія Яценюка, відзначаючи їх професійні якості, молодість і енергійність.

Ще до першого туру виборів у пресі з'явилася інформація про те, що найбагатші українці, які володіють значними ресурсами у провідних галузях промисловості в Україні, на одному із зимових курортів в Альпах провели зустріч, на якій домовилися про підтримку на виборах саме Віктора Януковича. Офіційного підтвердження цим повідомленням немає, однак якщо це правда, то учасниками переговорів про уряд можуть стати (чи вже стали) і вони.

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі