друкувати


Івано-Франківськ: Відкрити незрячим світ літератури

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-04 09:56:29
"Інформаційний світ у подарунок незрячим". Так називається проект, презентований сьогодні Івано-Франківською територіальною первинною організацією Українського товариства сліпих. Проект передбачає створення комп’ютерної аудіобібліотеки для інвалідів по зору.

Для цього Івано-Франківським ТПО УТОС було придбано два потужні комп’ютери (ємністю жорстких дисків у кілька терабайт) з відповідним програмним забезпеченням, спеціалізоване ліцензійне програмне забезпечення і п’ятдесят три mp3-плейєри для індивідуального прослуховування аудіокнижок.

Як повідомила голова правління ТПО УТОС Оксана Логвін, кошти на фінансування проекту (100 тисяч гривень) були виділені Фондом "Східна Європа" та компанією TELENOR GROUP як грант в рамках спільної програми "Світ без обмежень: вільний доступ для людей з особливими потребами". Більша частина наданих грошей була витрачена на придбання та встановлення обладнання (близько 60 тисяч гривень) і закупівлю літератури (загалом на суму 9 тисяч гривень), решта коштів пішла на ремонт читального залу.



Принцип роботи системи нагадує звичайну бібліотеку: тут створено каталог, щоправда електронний, а кожен "читач" може вибрати собі книжку і "прочитати", тобто прослухати, її тут же, у читальному залі на mp3-плейєрі. Система дозволяє скачувати аудіо інформацію як на mp3-плейєр, так і на різного роду носії інформації (флешки, компакт-диски тощо). Спеціалізоване програмне забезпечення NVDA дозволяє особам з вадами зору самим обирати собі літературу і закачувати на пристрої для прослуховування. Для цього потрібен мінімум спеціальних знань, які "читачі" можуть отримати тут же. Цікавий той факт, що фахівець, який проводить навчання користувачів бібліотеки, – Андрій Нечитайло – сам є інвалідом по зору, проте під час спілкування з журналістами він виявив неабиякі знання та навички роботи з комп’ютерною технікою.

На сьогоднішній день фонд аудіобібліотеки становить 1105 книжок різноманітних жанрів і авторів. Є серед них як російськомовні, так і україномовні твори. Щоправда, останніх значно менше. "На жаль, наша держава не приділяє багато увагу виробництву аудіокнижок", - скаржиться О.Логвін. Про значення проекту для людей говорить активність "читачів". Окремі з них за рік "прочитують" 50–60 книжок.

Бібліотека також надає послуги доступу до мережі інтернет. Щомісячну оплату послуг провайдера взяла на себе обласна організація УТОС.

Це вже не перший досвід Івано-Франківської ТПО у впровадженні електронних аудіобібліотек. Зі слів О.Логвін, раніше організація співпрацювала з Фондом Короля Юрія в рамках програми малих грантів, проте грантові кошти дозволяли придбати не більше 200 книжок, що, враховуючи кількість членів структури (на сьогоднішній день на обліку перебуває 340 інвалідів по зору, з яких 104 – тотально сліпі), не могло задовольнити потреб цих знедолених людей у відкритті для себе навколишнього світу.

Автор: Сергій БІЛИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі