друкувати


"Амізонова лихоманка" принесла фармацевтам мільйонні прибутки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-03 04:34:31
Експерти підрахували: минулого року фармацевтичні фірми заробили на збуті медикаментів, лікувальної косметики та виробів медичного призначення 20,3 мільярда гривень. На чверть більше, ніж у 2008-му. Щоправда, ліків продали на 10% менше – 1,7 мільярда упаковок. Прибутки були би скромнішими, якби не подорожчання фармпродукції.

Лідер продажів – препарат, який використовується для лікування патологій центральної нервової системи. У 2009-му його продали на 200 мільйонів гривень. На другому місці – ліки, що захищають печінку. Виручка – 125 мільйонів. На третьому – препарат, який використовують для лікування серцево-судинних недуг.

Зросла популярність противірусних та протизастудних ліків - завдяки епідемії грипу. Наприклад, дефіцитного донедавна амізону реалізували на 110 мільйонів гривень. У п’ятірці лідерів – ферментні препарати, які поліпшують травлення.

"Виторги минулого року зросли, - каже провізор Ольга Романишин, що працює у великій аптечній мережі міста. – За рахунок цін. Проте у січні торгівля пішла на спад. Препарати номер один – гепатопротектори. Відпускаються за рецептом, але на це мало хто зважає. Печінка – найвразливіший орган львів’ян. Серце також потребує медикаментозної підтримки. Противірусні й протизастудні препарати – сезонні ліки. У жовтні-листопаді 2009-го спостерігалась "амізонова лихоманка" – продаж профілактичних засобів "зашкалював". Ензими не відстають – продаю їх жменями. А ось препаратам для лікування невротичних розладів відвела б... одне з останніх місць. На них заробляють лікарняні аптеки. У міські йдуть за безрецептурними ліками".

Джерело: Високий Замок
Обговорити на форумі