друкувати


Financial Times: Різниця між Тимошенко і Януковичем?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-03 03:21:49
"Українські суперники чубляться посеред побоювань фальсифікацій" - під таким заголовком кореспонденти Financial Times Стефан Вагстиль і Роман Олеарчик пишуть про атмосферу перед другим туром президентських виборів в Україні.

Слова, слова, слова... "Він називає її брехункою, яка мала б сидіти на кухні. Вона каже, що він боягуз. Повітря аж густе від тверджень про корупцію і виборчі фальсифікації," - такими словами відкривається стаття Financial Times. На президентських виборах в Україні запанувала жорстка риторика в словесних перепалках між лідером опозиції Віктором Януковичем і вродливою прем'єр-міністром Юлією Тимошенко перед другим туром виборів у неділю. Обоє змагаються за те, щоб замінити на посаді Віктора Ющенка, колись героя помаранчевої революції, який вибув зі змагання в першому турі минулого місяця, нагадує газета.

Financial Times далі переповідає події минулих двох днів виборчої кампанії - неодноразові запрошення харизматичної пані Тимошенко, аби її опонент зійшовся з нею в словесному двобої на теледебатах, його відмови, як вона 100 хвилин ефіру присвятила його критиці тощо. Беручи до уваги атмосферу останніх днів кампанії, поширилася стурбованість можливими виборчими підтасовками, пише Financial Times, а невеликий відрив між кандидатами може спричинити оскарження результатів у судах і акції протесту.

Чи є різниця? Пані Тимошенко і пан Янукович - дуже різні політичні постаті, зауважує газета, і їхні позиції з ключових питань відмінні, особливо коли мова про закордонну політику. Віктор Янукович каже, що пані Тимошенко гарно говорить, але не виконує обіцянок. Але її заступник Григорій Немиря цю тезу відкидає і називає її "європейським продемократичним лідером". А пана Януковича, навпаки, описує як пострадянського "дуже бюрократичного номенклатурного політика".

Як пише Financial Times, обидва лідери визнають зростання впливу Росії, але пан Янукович більшою мірою тяжіє до Москви. Обоє підтримують інтеграцію з Європейським Союзом, але пані Тимошенко вважається сильнішим двигуном такої політики. Її кандидатуру підтримало найбільше угрупування Європарламенту -Європейська народна партія, тоді як Партія регіонів Віктора Януковича встановила партнерство з політичною партією Владіміра Путіна Єдіная Россія. Газета цитує Олега Рибачука, колишнього голову секретаріату президента, який каже, що пані Тимошенко - гарна актриса, яка навчилася грати потрібну роль на європейській сцені, тоді як Янукович буде "прийнятним лише у Москві".

На відміну від нинішнього президента Ющенка, обоє кандидатів усвідомлюють, що питання членства в НАТО знято з порядку денного через небажання заходу розширювати альянс в умовах спротиву Росії. Однак пан Янукович висловив наміри приєднатися до митного союзу між Росією, Білоруссю і Казахстаном - крок, здатний ускладнити переговори з ЄС про зону вільної торгівлі.

Спільні виклики. Змалювавши різницю між кандидатами і в сфері енергетики, Financial Times наголошує, що всі ці відмінності не варто перебільшувати в час, коли Київ має обмежені варіанти в зовнішній політиці. Обидва кандидати матимуть справу з Євросоюзом, скептично налаштованим щодо здатності України інтегруватися до ЄС, зі США, які переймаються далекими від Європи питаннями, і Росією, яка рішуче налаштована зміцнити свій вплив в Україні, хоч би якими були результати виборів. Як сказав один російський політик:"Ми зробили ставку на них обох".

В сфері економіки різниця між кандидатами також радше в риториці, ніж у дійсності, пише Financial Times. Обидва лідери змушені будуть піднімати економіку, підірвану кризою, і відновлювати співпрацю з МВФ, який призупинив пакет фінансової допомоги минулої осені. Але в управлінні економікою більше послідовності буде за президентства Тимошенко, вважає Financial Times, яка співпрацювала з МВФ на посаді керівника уряду. Газета цитує на сам кінець співвласника групи ІСД Сергія Таруту, який каже, що обом кандидатам доведеться здійснювати ринкові реформи. Бо ситуація в економіці, за його словами, настільки складна, що іншого виходу просто немає.

Джерело: BBC Ukrainian
Обговорити на форумі