друкувати


Чим ближче до вибори, тим гострішими стають звинувачення кандидатів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-03 02:13:42
В Україні за кілька днів до другого туру виборів представники двох головних політичних сил дедалі активніше звинувачують один одного у підготовці до фальсифікацій.

БЮТ у вівторок попередив, що вибори будуть визнані через суд недійсними, якщо будуть організовані масові підтасовки їх результатів, зокрема, через ЦВК. ПР, у свою чергу, планує вже у середу ухвалити поправки до Закону про вибори президента, які б унеможливили блокування, на їх думку, з боку БЮТ роботи виборчих комісій.

СБУ попереджає про можливість нейтралізації провокаторів, які намагатимуться зірвати роботу виборчих комісій, зокрема, через відключення електроенергії.

Обурення у спікера Володимира Литвина викликало те, що за його спиною ведуться переговори щодо майбутнього уряду. Пана Литвина бентежить те, що до другого туру виборів без консультацій з ВР кандидатами у президенти пропонуються посади прем"єра та інших членів уряду. Тобто, як каже Литвин, роздаються слони.

Тим часом емоційність спікера стала заключним акордом у роботі сесії ВР у вівторок, під час якої ПР так і не вдалося ухвалити поправки до Закону про вибори президента. Один з лідерів фракції БЮР Андрій Кожем"якін вважає, що саме для організації масових фальшувань регіонали і хочуть порушити паритет при формуванні виборчих комісій і реанімувати події в ЦВК 2004 року. Він також попереджає, що за масових фальсифікацій вибори через суд будуть визнані недійсними.

Андрій КОЖЕМ’ЯКІН: Наближена до Партії регіонів більшість членів ЦВК демонструє, що вони пройшли хорошу школу пана Ківалова. Ми попереджаємо, що будь-які спроби рухатися в цьому напрямі роблять вибори нелегітимними, неправомочними, а результати – такими, що не відображають справжнього вибору українського народу.

У середу регіонали хочуть повторити спробу, скасувавши норму щодо необхідності кворуму у виборчих комісіях.

Перший віце-спікер, регіонал Олександр Лавринович переконує, що це робиться, аби не паралізувати роботу комісій і не зірвати вибори, до чого, на його думку, прагне БЮТ в разі своєї поразки.

Олександр ЛАВРИНОВИЧ: Те, що сьогодні багато наголошувалось на тому, що є у когось бажання вплинути на результати... Є тільки бажання, щоб волевиявлення було захищено, щоб воля громадянина була реалізована в рішеннях, які приймуть ті виборчі комісії, які не вдасться паралізувати. Ми вирішимо це питання законодавчо в цьому залі і ми забезпечимо чесне і прозоре проведення виборчої кампанії.

В разі, якщо ці поправки не будуть ухвалені у середу, то, як вважають в БЮТ, регіонали намагатимуться протягти ці ж норми не через закон, а через рішення ЦВК – і зробити це у п"ятницю. Аби, мовляв, вже ніхто не встиг відреагувати.

Тим часом в ЦВК, де є міцними позиції ПР, припускають, що однією із загроз зриву виборів може стати спокуса для кандидатів відкликати своїх представників з виборчих комісій. Водночас заступник голови ЦВК Андрій Магера каже, що поправки до закону лише ускладнять виборчий процес і не усунуть суперечностей. Найбільша загроза, на думку Магери, є норма про те, що для засідання не потрібен кворум.

Андрій МАГЕРА: Законопроект в тому вигляді, в якому він сьогодні є, фактично дозволить проведення двох засідань дільничної виборчої комісії. Одне – під головуванням голови ДВК, друге – те, яке скличе секретар ДВК, знову ж таки, від іншого кандидата. В одному засіданні зберуться члени комісії від Янукович, в іншому – від Тимошенко. І кожен з них буде претендувати на підрахунок голосів виборців, кожен з них буде вимагати перерахунку бюлетенів зі свого боку.

Разом з тим СБУ повідомила у вівторок, що оперативні безпекові групи в день виборів з санкції суду, будуть стежити, як видаватимуться бюлетені, і в разі фальсифікацій за участю прокурора прямо на місці порушуватимуться карні справи. Голова СБУ Валентин Наливайченко також обіцяє, що його служба не допустить відключення електроенергії або інших провокацій, які можуть привести до зриву виборчого процесу. Пан Наливайченко попередив, що дії таких провокаторів будуть негайно нейтралізовані.

Чим ближче до вибори, тим гострішими і морально проблематичними, як вважають аналітики, стають звинувачення кандидатів на адресу один одного. Такі закиди, на думку експертів, не повинні лунати з вуст політиків такого рівня.

Віктор Янукович напередодні на одному з телеканалів порадив Юлії Тимошенко після поразки пійти на відпочинок. Ще раніше він казав, що справа жінки на кухні. Водночас Юлія Тимошенко оцінила неприхід Віктора Януковича на теледебати, які були заплановані на Національному телеканалі у понеділок, як його боягузтво.

Віктор ЯНУКОВИЧ: Що стосується Юлії Тимошенко, якщо на неї подивитися, видно, що вона втомилася дуже сильно. Можливо, їй треба дати трошки відпочити. Від неї втомилося суспільство.

Юлія ТИМОШЕНКО: Я сподівалася весь час, що він прийде, що він займе цю позицію, що він зможе дати відповіді на ці питання. Але я не хочу, щоб лідером нашої країни була людина, яка сповідує ту політику, людина, яка просто є боягузом, російською – "трусом", і яка не може тримати удар, яка біжить з поля бою. Тому що дебати – це бій.

На тлі збільшення наметів у Києві від ПР і заяв про можливість силових дій під час виборів у середу має відбутися позачергове засідання РНБО. Туди планують запросити Віктора Януковича і Юлію Тимошенко. На засіданні буде розглянуто кроки для гарантування безпеки виборів.

У вівторок Київський окружний адмінсуд вже прийняв ухвалу, в якій заборонив проведення аж до березня масових акцій на Майдані Незалежності. Разом з тим порядок у Києві в день виборів забезпечуватиме чотири з половиною тисяч правоохоронців.

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі