друкувати


Обама ризикує зіпсувати стосунки з Китаєм, зустрівшись з Далай-Ламою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-03 11:05:57
Президент США Барак Обама все-таки має намір зустрітися з Далай-Ламою, незважаючи на явне невдоволення цими планами з боку Пекіна.

Раніше китайська влада попередила Президента США Б.Обаму, що відносинам двох країн буде завдано серйозної шкоди, якщо американський лідер зустрінеться з лідером Тибету у вигнанні Далай-Ламою, повідомляє ТСН.

Китайська влада реагує на кожну спробу західних країн зустрітися з Ламою і зіграти на протиріччях між офіційною владою КНР і, як вони вважають, сепаратистським Тибетом.

Білий дім підтвердив, що така зустріч дійсно планується.

Офіційний представник Комуністичної партії Китаю Чжу Вейгунь заявив, що в такому разі його країна буде змушена вжити відповідних дій. "Це дуже сильно підірве фундамент американо-китайських взаємин, - заявив Чжу Вейгунь з приводу майбутньої зустрічі Б.Обами і Далай-Лами. - Якщо зустріч відбудеться, ми зробимо такі дії, сторонам стане ясно, яку помилку вони зробили", - додав чиновник.

Одночасно Китай веде власні переговори з представниками тибетського уряду у вигнанні. Однак повідомляється, що діалог не дуже ефективний, оскільки сторони демонструють непохитність в основних спірних питаннях.

Нагадаємо, нещодавно відбулася дев'ята зустріч сторін з 2002 року, проте, як відзначають спостерігачі, прогресу у вирішенні конфліктних питань, як і раніше, немає.

Відносини між двома сторонами погіршилися 14 місяців тому, після чергового раунду обговорення вимог тибетців, які домагаються більшої автономії для свого регіону. Торік Далай-Лама заявив, що його народ живе у "пеклі на землі".

Разом з тим під час візиту лідера Тибету до Вашингтону восени минулого року Барак Обама не прийняв Далай-Ламу для аудієнції, чим викликав бурю невдоволення серед більшості американців.

Далай-Лама - духовний лідер Тибету, який знаходиться у вигнанні з 50-х років минулого століття.

Обговорити на форумі