друкувати


Житлові компанії в Івано-Франківську на старт не вийшли

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-02 05:45:00
З початку цього року в Івано-Франківську мали розпочати роботу житлові компанії (ЖК), які за рішенням міської ради замінять дев’ять чинних ЖЕО. Однак досі ще не призначено керівників новостворених комунальних підприємств. Поки процес остаточного оформлення житлових компаній не буде завершено, працюватимуть ЖЕО, повідомляє прес-служба міського голови.

Укладання новоствореними житловими структурами договорів з жителями міста розпочнеться після призначення керівників ЖК та визначення переліку послуг, які вони надаватимуть. Нові структури працюватимуть за принципом дирекції замовника, тобто рішення щодо штатного розпису керівник прийматиме самостійно, відповідно до обсягів коштів, які вони отримають. Щодо заборгованості населення перед ЖЕО, то вона становить близько 50 млн. грн. Наказом управління житлово-комунального господарства керівників ЖЕО зобов’язано подати на всіх боржників до суду, щоб зафіксувати суми заборгованості й мати можливість на підставі судового рішення вимагати сплати. Оформлена рішенням суду заборгованість буде стягуватись у встановленому законом порядку через Державну виконавчу службу.

Не зайвим буде нагадати частину 1 ст. 19 Закону "Про житлово-комунальні послуги", якою визначено, що відносини у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах. А це означає, що ті ЖЕО, які через свою бездіяльність не спромоглися навіть на таку дрібницю, як укладення типового договору на утримання будинку та прилеглої до нього території, не можуть розраховувати на задоволення їх позовних заяв щодо стягнення заборгованості з квартплати. До того ж усі ми знаємо, що житловики нездатні відробляти й половини її розміру. То навіщо, питається, тин городити із залякуванням людей судами?

Джерело: Галичина.
Обговорити на форумі