друкувати


Івано-Франківськ: Кому аеропорт віддати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-02 05:31:06
Прикарпатська влада оголосила конкурс на взяття в тридцятирічну концесію місцевого міжнародного аеропорту "Івано-Франківськ". Наразі об’єкт, який ще 8 років тому був в комунальній власності, та не в найкращому стані. Область отримала його з величезними боргами і занедбаним майном.

Згодом аеропорт почало орендувати ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття". З’явилися певні кошти, проте їх вистачає тільки на те, аби підтримувати летовище в такому стані, в якому воно зараз є. Нещодавно його визначили як резервний під час Євро-2012. У зв’язку з цим до Івано-Франківська кілька разів приїжджали представники УЄФА, які оглянувши об’єкт, висловили свої критичні зауваження. Зрештою, підготувати місцевий аеропорт до чемпіонату можна, для цього треба виконати чимало робіт.

За словами Володимира Карпіва, заступника директора міжнародного аеропорту, треба змінити світлосигнальну систему, відремонтувати злітно-посадкову смугу, також потребує повної реконструкції аеровокзал, де протікає дах, підвали заповнені водою, а техніка, яку експлуатують понад 25 років, давно зношена. Окрім того, варто спорудити додаткові стоянки для літаків важкого типу, бо зараз їх замало.

За найскромнішими підрахунками, на реконструкцію летовища необхідно 50 мільйонів гривень. Щоправда і цього вистачить лише на проведення першочергових робіт. Отож у найкоротші терміни треба знайти того, хто вкладатиме кошти. В івано-франківській ОДА повідомили, що вже створено спеціальну комісію, учасники якої ретельно вивчають заявки претендентів на участь у конкурсі. Після проведення конкурсу концесію розглядатимуться на сесії обласної ради.

Чиновники кажуть, що основною умовою для майбутньої оренди має бути те, що гроші в летовище має обов’язково вкладати резидент, тобто юридична або фізична особа яка зареєстрована в Україні. До конкурсу допускатимуть претендентів які письмово підтвердили своє бажання довготермінової оренди, подали відповідні документи та сплатили внесок. Щоправда охочих порядкувати в аеропорту небагато. Наразі є тільки один претендент. Конкурс відбудеться 30 березня.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі