друкувати


Європейська преса : Війна чи політичний компроміс?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-01 04:10:21
Останні події в Україні, зокрема бурхлива ухвала Верховної Ради щодо звільнення з посади міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, змушують експертів передбачати, що результати другого туру президентських виборів 7 лютого можуть викликати низку судових позовів і загострення у стосунках між БЮТ та Партією регіонів.

Виграш будь-якою ціною, так характеризують європейські газети настрої перед 7 лютим довкола двох кандидатів на президентську посаду в Україні. У пресі також інформують про масштабне розчарування поляків ухвалами Президента Ющенка щодо надання звання Героя України Степанові Бандері та визнання ОУН-УПА учасниками боротьби за незалежність України. У пресу надійшли повідомлення й про критику цих указів Ющенка світовими єврейськими організаціями, зокрема – Центром Сімона Візенталя.

Впливова "Файненшел Таймз" інформує, що депутати від Партії регіонів Віктора Януковича, одного з двох претендентів на посаду Президента України на виборах 7 лютого, домоглися у четвер на засіданні парламенту звільнення з посади міністра внутрішніх справ Юрія Луценка від блоку прем’єра уряду Юлії Тимошенко. Прихильники Януковича вважають дії Луценка на посаді міністра загрозою для підсумків другого туру президентських виборів. "Файненшел Таймз" наводить слова експертів про те, що історія з Луценком є свідченням занепокоєння, як у Януковича, так і в Тимошенко, щодо виборів 7 лютого, коли результати можуть бути дуже щільними, з різницею у межах соціологічної похибки (до 2-3 відсотків)". Лондонське видання звертає увагу на протистояння таборів двох кандидатів у київських судах, зокрема Київського вищого адміністративного суду, який може розглянути спірні наслідки президентських виборів. У газеті йдеться про високу ймовірність невизнання результатів виборів однією зі сторін, із низкою судових рішень, котрі

призведуть або ж до перерахунку голосів, або ж до політичного компромісу між двома таборами.

Польська "Ґазета Виборча" звертає увагу на погрози з таборів обох кандидатів на посаду Президента України щодо ймовірних спроб фальшування результатів голосування 7 лютого. Польський часопис інформує про спроби Партії регіонів Віктора Януковича зняти з посади міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, котрий є політичною постаттю й агітує за Юлію Тимошенко. "Ґазета Виборча" також наводить слова експерта з приводу того, що "голосування у Верховній Раді з приводу Луценка, коли блок Тимошенко фактично втратив більшість, ілюструє процес переходу української еліти на бік Януковича". Разом з тим тут не виключається фальшування результатів народного волевиявлення, насамперед, на сході України, де більше прихильників Януковича, які вважають за необхідне "допомогти своєму кандидатові будь-якою ціною".

Ще одна польська газета – "Жечпосполіта" – критикує останні укази Президента України Віктора Ющенка, у яких він оголосив Героєм України лідера ОУН Степана Бандеру та воюючих у роки Другої світової війни Організації українських націоналістів і Української повстанської армії "учасниками боротьби за незалежність України". Газета наводить оцінки польських експертів, котрі заявляють, що ОУН-УПА причетні до масштабного нищення "поляків, євреїв, українців, вірмен, чехів". Тут характеризують такі кроки Віктора Ющенка як прояви політичного відчаю колишнього лідера Помаранчевої революції і наголошують на широких протестах польської громадськості щодо таких указів президента сусідньої України. "Жечпосполіта" зауважує:"Пересічні українці не залишили на своєму Президентові сухої нитки, не захищають його також і місцеві еліти. Останніх прихильників він має серед польських політиків". "Може, Ющенко захотів би знайти притулок у Польщі і створити тут музей прихильників польсько-української дружби імені Донцова і Бандери? Виглядає, що польська влада готова, без сумніву, запропонувати таке запрошення Ющенкові", – іронізує "Жечпосполіта". Газета також інформує, що у всесвітньо відомому Центрі Симона Візенталя, який викриває злочини Голокосту, засудили рішення Віктора Ющенка щодо Бандери і його соратників, назвавши їх "відповідальними за смерть тисяч євреїв у роки Другої світової війни". Єврейські речники з Центру також охарактеризували цей крок Ющенка, як знущання над пам’яттю жертв Голокосту саме у дні їхнього вшанування та "пародією" на історичну пам’ять, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі