друкувати


1 лютого: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-01 03:58:35
1968 року як день евакуації останнього іноземного солдата з алжирської землі), в Малайзії – День Федеральної території, в Нікарагуа – День авіації, в Сенегалі – День Конфедерації, в США – Національний день свободи.

1 лютого відзначається цілий ряд національних свят: в Алжирі – День евакуації, (відзначаєтьсяз

Цього дня 1 лютого 1865 р. президент США Лінкольн підписав резолюцію конгресу про внесення 13-ї поправки в Конституцію США про скасування рабства. Резолюція набула чинності 18 грудня 1865 р.В світовій історії день відомий скасуванням рабства в США (1865), відкриттям в США першої кіностудії (1893) і припиненням "холодної війни" (1992).

Лютий (лат. Februarius) – другий місяць у році, тривалістю 28 і 29 днів, названий на честь старогрецького бога підземного царства Фебрууса або Фебра. За іншою версією, його назва походить від обряду культового очищення від гріхів, покаяння в стародавньому Римі (лат. februarius – очисний). У той час лютий був останнім місяцем у році, тому саме в лютому прагнули очиститися від всього поганого, що накопичено за рік.

В різних країнах по-різному називають цей місяць: у Франції - "фебрис", в Італії - "фебрано", в Іспанії - "фебрера", в Литві - "васарис" і т.д. В сучасному мусульманському календарі другий місяць року носить ім'я "сафоар" (жовтий).

Спочатку лютий - "велика спокутна жертва року" - мав 28 днів. Він єдиний зі всіх місяців мав парне число днів, оскільки, за віруваннями стародавніх, лише непарне число приносить щастя.

На Русь назва прийшла з Візантії. Українська назва - лютий. Ця назва укорінилася лише наприкінці 19-го століття, а до цього "лютим" називали перший місяць року - "січень" або "сечень" (січень) (є також версія, що "сечень", будучи в ті часи останнім місяцем у році, "відсікав" рік). Вітри в лютому холодом січуть. Але ще лютує (тому по-українськи називається лютий), ось чому "лютнем" називали. Через часті завірюхи і заметілі лютий величали також "вітродуєм" і "лютнем". В лютому бувають великі морози, які відповідно називаються: тимофіївські (4 лютого), сретенські (15 лютого), власевські (24 лютого).

Крім офіційного існує і цілий ряд народних назв: "снежень", "крутень", "зимобор", "бокогрій", "криводорог", "казиброд", "казидорога", "межень" (межа між зимою і весною). В літописах його називали весільним, від зимових весіллів, здійснюваних від дня Богоявлення до Масниці.

Згідно з народними прикметами, дощовий лютий обіцяє такі ж весну і літо. Теплий лютий обдурить і принесе холодну весну із заморозками. Лютий холодний і сухий - серпень жаркий.

Іменинники: Макар, Савва, Федір, Арсеній.

Цього дня:

1587 Англійська королева Єлизавета I Тюдор підписує смертний вирок Марії Стюарт.

1669 Французький король Людовик XIV обмежує свободу релігії.

1709 Команда англійського корабля під командуванням капітана Роджерса знайшла на острові Хуан Фернандес в Тихому океані, що вважався нежилим, моряка Олександра Селкірка, який провів на ньому майже чотири з половиною роки після сварки з капітаном судна, на якому він плавав. Коли корабель приплив на батьківщину, капітан опублікував книгу "Подорож навколо світу", в якій описав і чудову історію порятунку Селкірка. Данієль Дефо використав цей сюжет для своєї книги, а Селкірк став прототипом Робінзона Крузо.

1788 Запатентований перший американський пароплав.

1819 Киргизи Великої Орди вступають у підданство Росії.

1893 Томас Едісон відкриває першу кіностудію - для створення фільмів для рееpshow машин - в Нью Джерсі, США.

1923 В Петербурзі о 10 годині ранку в будинку №76 по набережній р. Фонтанки відкривається перша в СРСР ощадна каса.

1930 В СРСР починається масова колективізація.

1931 Урочисте відкриття і перший знімальний день Центральної фабрики Союзкіно (нині "Мосфільм").

1992 Декларація Росії і США про припинення "холодної війни".

2001 Іспанським черницям дозволили користуватися протизаплідними таблетками тоді, коли вони можуть піддатися насильству.

2002 В Лондоні відкрито пам'ятник колишньому прем'єр-міністру Великобританії Маргарет Тетчер, - мармурова фігура заввишки понад два метри.

1 лютого народилися:

1884 Євгеній Іванович Замятін (1884 - 1937), російський письменник, автор роману-антиутопії "Ми". З 1932 жив за кордоном.

1895 Джон Форд, американський режисер, продюсер, сценарист і актор.

1901 Кларк Гейбл, американський кіноактор ("Занесені вітром").

1925 Георгій Ефрон, син Марії Цвєтаєвої.

1942 Лев Лещенко, естрадний співак.

1954 Юрій Лоза, бард. Один з популярних співаків 80-х в СРСР.

1966 Стефані, принцеса Монако.

1968 Лайза Марія Преслі, дочка Преслі, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі