друкувати


В шекспірівські часи устриці заміняли попкорн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-01 03:54:19
Британські археологи з'ясували, чим (замість попкорна) підкріплювали себе театрали шекспірівських часів.

У результаті розкопок театрів "Роуз" і "Глоуб" (відоміший у нас як "Глобус") на південному березі Темзи з'ясувалося, що снеки а-ля Тюдор були суцільною екзотикою: краби, мідії, сурмачі, равлики, але головною стравою були креветки, які поглиналися в страшних кількостях. А ще родзинки, інжир, горіхи, сливи, вишні, персики, осетрина та пироги з ожиною, повідомляє Освітній портал.

Простолюдини, яких у той час називали groundlings і stinkards і які могли заплатити лише пенні за право стояти у дворі або в ямі, що служила партером, віддавали перевагу, як не дивно, устрицям. "Це правда, устриці були головним продуктом харчування бідних аж до вікторіанського періоду, і ми знаходимо тисячі устричних раковин майже у всіх розкопках", - відзначив старший археолог Лондонського музею Джуліан Баушер, що керував цим дослідженням.

Представники благородніших класів, які могли дозволити собі сидіти на подушках, швидше за все, жували крабів і осетрину. Багачі ласували заморськими персиками і сухофруктами.

Результати дослідження викладені в книзі The Rose and the Globe: Playhouses of Shakespeare's Bankside, Southwark, яку Баушер написав у співавторстві з Пет Міллер. Розкопки велися з 1988 року.

Театр "Роуз" був побудований в 1587 році у вигляді 14-стороннього багатогранника. Саме на цій сцені дебютували п'єси Крістофера Марлоу. "Глобус", де ставилися шекспірівські творіння, відкрився в 1599 році, в 1613-му згорів, через рік був відновлений. Як і багато інших лондонських театрів, він був закритий пуританами в 1642-му.

Обговорити на форумі