друкувати


Дожилися: Україна закуповує стратегічне сало у поляків

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-29 03:19:11
Хоча в усьому світі Україна асоціюється із салом, виробництво цього "стратегічно важливого" для українців продукту всередині самої країни останнім часом різко знижується. Українські аграрії перейшли на вирощування м'ясних і беконних порід свиней і виробництво сала в країні катастрофічно падає.

Більше того, з кожним роком зростають обсяги імпорту сала. Так, торік Україна імпортувала майже на 40% сала більше, ніж у 2008 році. Зокрема, за даними тижневика "Коментарі", обсяги постачань сала з-за кордону зросли з 34 тисяч тонн в 2008 році до 47,3 тисяч тонн в 2009-му.

На думку експертів, такий дисбаланс на ринку спостерігається тому, що українські аграрії перейшли на вирощування м'ясних і беконних порід свиней.

Основний чинник зростання імпорту - різниця в цінах на свиняче м'ясо і сало. Останнє приблизно на 30–50% дешевше, відповідно менш прибуткове для сільгосппідприємства.

Проте у виробництві ковбасних виробів як і раніше достатньо широко використовується сало, так само як і субпродукти. І це стимулює збільшення його імпорту. Нішу місцевих виробників, які відмовилися від розведення порід з високим вмістом сала, поступово займають поляки, оскільки Польща розглядає Україну як перспективний ринок збуту сала, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі