друкувати


ПАРЄ може визнати голод на території СРСР 1932-33 років геноцидом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-28 06:19:04
На квітневій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи буде представлена доповідь про масовий голод на території СРСР у 1930-х роках. У доповідь передбачено внести поправки щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу. Про це повідомив глава російської делегації в ПАРЄ Костянтин Косачов.

Косачов нагадав, що попередня доповідь була підготовлена нинішнім главою ПАРЄ Мевлютом Чавушоглу. У зв'язку з переходом Чавушоглу на нову посаду ПАРЄ вирішила призначити нового доповідача. Ним став парламентарій зі Швеції Бьорн фон Сюдов, повідомляє ТСН.

Кажучи про обговорення цієї теми, Косачов розповів, що на засіданні профільного комітету був прийнятий ряд поправок, які "радикальним чином міняють зміст самого документа". Як приклад він навів пропозицію поміняти назву доповіді знову на "голодомор" і визнати його геноцидом.

Нагадаємо, 16 грудня 2009 року комісія ПАРЄ з політичних питань відмовилася схвалити поправку до доповіді про Голодомор 1932-33, що визнає його геноцидом українського народу. На виключенні з доповіді терміну "геноцид" наполягала російська делегація в ПАРЄ.

Водночас, в Україні за ініціативи СБУ пройшов гучний судовий процес над організаторами Голодомору. 13 січня Апеляційний суд Києва визнав керівників більшовицького тоталітарного режиму винними у геноциді в Україні в 1932-33 роках. Але суд закрив кримінальну справу у зв’язку з їхньою смертю.

Рішенням суду підтверджені висновки слідчих СБУ про організацію вчинення в 1932-1933 роках на території УСРР керівництвом більшовицького тоталітарного режиму геноциду української національної групи, тобто штучного створення життєвих умов, розрахованих на її часткове фізичне знищення.

За оцінками СБУ, жертвами Голодомору 1932-33 років стали понад 10 мільйонів людей у 18 регіонах України.

Обговорити на форумі