друкувати


Файненшал Таймс: Американські радники залишають свій слід на виборах в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-28 04:32:12
Файненшал Таймс вміщує статтю під заголовком "Американські радники залишають свій слід на виборах в Україні".

Часопис зазначає, що політтехнологи з ключових дорадчих компаній США почали заробляти на виборах в Україні з часів Помаранчевої революції 2004 року.

Так, наприклад, республіканський політтехнолог Пол Манапорт ще тоді був радником найбагатшого українця Рината Ахметова і з його допомогою осоромлений у 2004 році Віктор Янукович зміг стати лідером президентських перегонів у 2010 році.

З іншого боку передвиборчий радник Барака Обами Джон Анзалоне допомагав у виборчій кампанії Юлії Тимошенко, яка завершила перший тур голосування на другій позиції. Лише Віктору Ющенку не вдалося ефективно скористатися з порад радника Хіларі Клінтона Марка Пена і він вибув з перегонів зайнявши у першому турі голосування п’яте місце.

Згідно з джерелами Файненшал таймс, американські радники в Україні заробляють від двох до чотирьох мільйонів доларів на рік, і вважають Україну багатою країною. На батьківщині вони можуть заробити і більші суми, але на час виборчого затишшя у США, Україна забезпечує їм непогані заробітки.

Більшість найбільших українських партій мають підтримку бізнесових угруповань, які спроможні оплатити західних політтехнологів. Згідно Файненшал Таймс, українські політики шукають порад не лише щодо стратегії з питань внутрішньої політики, але й шляхів легітимного утвердження на Заході.

Джерело: BBC Ukrainian
Обговорити на форумі