друкувати


iPad - новий продукт від Apple

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-28 03:05:14
Компанія Apple представила публіці своє нове дітище - iPad, що викликає непідробний інтерес як серед прихильників продукції фірми, так і серед конкурентів. Новинка представлена на прес-конференції в Сан-Франциско.

У ЗМІ та блогах вже давно обговорюють новий пристрій, який поки ще ніхто не бачив, але який, за чутками, є гібридом iPhone і комп'ютера.

Різні фотографії вже кілька тижнів циркулюють в інтернеті, і, як твердить Майк Гартенберг, віце-президент фірми Interpret, що займається аналізом комп'ютерних розробок, "ми побачимо принципово новий пристрій або навіть новий клас пристроїв".

Вважають, що мова йде про компактний комп'ютер, який здатний зайняти нішу між смартфоном і ноутбуком. Цей клас пристроїв експерти вже охрестили таблетками.

Особливий підхід. "Питання в тому, чи є у Apple свій особливий підхід до цієї категорії пристроїв? Цей клас пристроїв повинен мати свої особливі переваги, а не просто заповнювати нішу між ноутбуком і смартфоном", - заявив в інтерв'ю Бі-Бі-Сі Майк Гартенберг.

До цих пір подібні "таблетки" вважалися таким собі проміжним продуктом, обсяг їх продажів становив близько 950 млн. доларів.

Але багато фахівців вважають, що новий продукт Apple здатний зробити в цьому сегменті ринку таку ж революцію, яку в свій час зробив iPod на ринку MP3-плеєрів.

Apple повідомив, що тільки в останньому кварталі було продано 21 млн плеєрів iPod. Це на 7% менше, ніж рік тому, - тим не менш, Apple утримує 70% цього ринку.

"За нашими підрахунками, обсяг продажів нового продукту Apple складе 3,2 млрд. доларів. Потенційно Apple може продати в 2010 році до шести мільйонів цих пристроїв", - вважає аналітик компанії Morgan Stanley Кеті Хаберті.

З ним погоджується Майкл Гартенберг. "Apple не розробляє пристрої для десятків тисяч ентузіастів. Вони створюють продукт для десятків мільйонів покупців", - говорить віце-президент компанії Interpret.

"Табличка Ісуса". Пересудів про цей таємничий пристрій, який іноді називають "табличкою Ісуса", було чимало.

З найбільшим ентузіазмом за розвитком подій слідкували блогери і сайти шанувальників Apple.

Інтерактивний інтерфейс Apple дозволяє забути про клавіатуру.

Деякі стверджують, що бачили справжні фотографії нового пристрою. "Apple дивним чином вміє зберігати свої розробки в таємниці", - говорить Пол Міллер, редактор блогу Engadget, присвяченого технологічним новинкам.

"Ми вісім років стежили за чутками та розмовами навколо цієї" таблетки "і от, уявіть, - за день до презентації достовірно ми нічого про неї не знаємо", - говорить Пол Міллер.

Твердять про те, що новинка буде зручним пристроєм для ігор, що вона "уб'є" всі електронні книги і що, насправді, це всього-на-всього iPod великих розмірів.

Все, втім, згодні в одному - фірмовий інтерактивний дисплей Apple стане серцем нового пристрою, в якому не буде звичної клавіатури.

"Apple впроваджує принципово новий інтерфейс, в якому палець повністю замінює клавіатуру і мишу", - говорить Ліндер Кані, засновник сайту CultofMac.com і автор книги про главу Apple Стіва Джобса.

Як очікується, з нового пристрою можна буде виходити в інтернет через Wi-Fi і мобільні мережі 3G.

Вирішальний фактор. У нового пристрою буде повноформатний браузер і доступ до 125 тисячам додатків, викладених в інтернет-магазині Apple App.

За деякими повідомленнями, Apple вів переговори про співпрацю з книговидавцями, друкованими ЗМІ та телеканалами про використання їхньої продукції.

Вирішальним фактором, звичайно, буде вартість нового пристрою.

Як очікують експерти, воно буде коштувати 700-1000 доларів, і ця ціна може відвернути багатьох потенційних покупців.

"Ми б'ємося об заклад, що навіть найпалкіші шанувальники Apple не побіжать натовпами в магазин", - говорить блогери видання Wire Деніел Дюма.

Любителям технологічних новинок чекати залишилося недовго. Тим часом голова Apple Стів Джобс намагається розпалити апетит клієнтів.

"Цього року ми плануємо представити дуже сильні новинки. На цьому тижні ми стартуємо з новим, важливим пристроєм, яким ми дуже натхнені", - заявив він.

Джерело: BBC Ukrainian
Обговорити на форумі