друкувати


Чернівці: Владі запропонували задуматись над впровадженням "Електронного врядування"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-28 02:42:28
15 січня 2010 року відбулося чергове засідання Діалогової групи (ДГ). ДГ створена і діє в рамках проекту "Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі", що реалізує ЧОГО "Центр Соціального Партнерства" за фінансової підтримки Ради Европи. Загальною темою, над якою працює ДГ є "Підвищення рівня доступу громадян до інформації про дії міської влади щодо прийняття та реалізації рішень з усіх питань життєдіяльності громади".

Жваву зацікавленість та гарячу дискусію у ході обговорення проміжних результатів роботи ДГ викликала презентація системи електронного уряду від члена групи В. Вакарюка. На думку п. Вакарюка, громадськість недостатньо обізнана в питаннях електронного врядування, а влада не зацікавлена в його впровадженні, тому що це "унеможливить використання корупційних схем в її діяльності". Свої слова п. Вакарюк обґрунтував, показавши наглядно, як працює програма електронного врядування. Учасники ДГ були настільки приємно здивовані продемонстрованим "ноу-хау", що після бурхливого обговорення презентації програми електронного уряду вирішили розповісти про це громадськості та владі. Саме тому 5 лютого 2010 року у конференц-залі Чернівецької обласної державної адміністрації відбудеться круглий стіл на тему: "Електронне врядування – запорука прозорості дій влади" за участю представників влади, громадських організацій та ЗМІ. Та щоб зрозуміти її, треба знати, "що це таке і з чим його їдять".

Електронний уряд, врядування (e-Government) — це нова модель державного управління. Вона здатна перетворити відносини бізнесу і громадян з державною владою і передбачає взаємодію держави, бізнесу і громадян за допомогою інформаційних технологій. Поняття е-врядування містить у собі три основні складові:

1. Доступ громадян, організацій і державних службовців відповідно до рівня їхньої компетентності до будь-якої інформації, якою володіють органи виконавчої влади та місцевого самоврядування. В цьому аспекті єдиний веб-портал місцевої влади і є тим інструментом, який забезпечує такий доступ будь-де й будь-коли (за винятком інформації, яка відповідно до чинного законодавства України не може бути оприлюднена, оскільки становить державну таємницю);

2. Збирання, опрацювання й аналіз інформації передусім через максимальну автоматизацію всіх процесів і процедур в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування, введення електронного документообігу, створення бази даних;

3. Надання органами виконавчої влади та місцевого самоврядування своїх послуг громадянам, підприємствам та організаціям в онлайновому режимі. Цей аспект передбачає змогу подавати в електронному вигляді всю звітність, інформацію про себе, як нову, так і змінену, направляти звернення й запити (наприклад, на реєстрацію/перереєстрацію, для отримання довідок, інформації тощо). Тут знов інструментом виступає єдиний веб-портал, на якому розміщуються відповідні бланки для заповнення.

В умовах побудови соціально-орієнтованої ринкової економіки та громадянського суспільства державі необхідно розв’язувати взаємопов’язані в часі і просторі задачі щодо забезпечення економічного зростання та суспільного добробуту, створення соціальної злагоди, підвищенню прозорості та ефективності державного управління при максимальній довірі народу.

Головна перевага електронного уряду – його орієнтованість на громадянина, на клієнта. Електронний уряд нарешті ставить державу, її органи і службовців "на місце" – те місце, що і відводилося їм в моделі громадянського суспільства. Взаємна довіра людей і влади, що підвищується внаслідок контактів через мережу, справді не має сенсу, оскільки електронний уряд перетворює владу на відлагоджену машину з виробництва певних функцій в прозорому кожусі, що стоїть посеред віртуальної агори, де, власне, і відбувається суспільне і політичне спілкування між людьми.

Електронне урядування є непростим технологічним рішенням - інноваційною концепцією управління державою, важелем масштабного перетворення суспільства.

Автор: Галина Єреміца, press.cv.ua
Обговорити на форумі