друкувати


У Давосі критикували Обаму

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-27 03:39:59
Голови найбільших компаній і банків попередили представників влади заходу, що жорстке регулювання світової фінансової системи може негативно позначитися на економіці і уповільнити темпи виходу з найглибшої з часів Другої світової війни рецесії. Ці припущення висловлювалися сьогодні в рамках щорічного Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ), що стартував в швейцарському місті Давосі. Всього на зустрічі ВЕФ присутні близько 2,5 тис. голів найбільших компаній і законодавців, передає Reuters.

"Сумно, якщо запропоновані американським Президентом Бараком Обамою заходи з регулювання банківського сектору США засновані на популізмі", - заявив керівник PricewaterhouseCoopers (PWC) Денніс Наллі, попередивши про можливі "непередбачувані наслідки" кроків, що приймаються.

Піддав критиці план Б.Обами і президент британського банку Barclays Боб Даймонд. "У мене немає жодної впевненості, що скорочення розмірів великих американських банків - це рішення існуючих економічних проблем. Якщо ми почнемо говорити, що великі банки - це погано, вплив цього на світову торгівлю і світову економіку може бути вкрай негативним", - підкреслив глава Barclays.

Прямо протилежної точки зору дотримуються європейські політичні лідери. Правда, вони додають, що поки не планують слідувати за американським Президентом і вводити аналогічні обмеження в Європі. "Запропонована адміністрацією США реформа банківського сектора дуже цікава. За великим рахунком, США дотримуються тієї ж позиції, що і Європа: банківський сектор фінансує реальну економіку, і це ключовий момент", - повідомив глава Європейського центробанку (ЕЦБ) Жан-Клод Тріше.

Варто також зазначити, що деякі бізнесмени встали на сторону політиків і підтримали запропонований американською адміністрацією план. Наприклад, голова норвезького виробника добрив Yara International ASA Йорген Оле Хаслестад вважає, що в останні декілька років в світі превалювала жаднібність. "У деяких фінансових організаціях було багато грошей, які роздавались молодим працівникам, що не зробили нічого для компанії", - підкреслив керівник норвезької компанії.

Нагадаємо, що минулого тижня Президент США Барак Обама оголосив про нові обмеження на бізнес великих комерційних банків. "Ніколи більше американські платники податків не стануть заручниками банків, які дуже великі, щоб звалитися (too big to fail)", - заявив американський лідер.

Вслід за пропозицією ввести спеціальний податок на банки для відшкодування втрат держави від програми TARP Б.Обама, що підсилює свою критику на адресу "жирних котів" з Уолл-стріт, анонсував нові заходи, які, за задумом Білого дому, дозволять зменшити системні ризики від фінансових ігор і запобігти повторенню кризи.

Б.Обама пропонує накласти законодавчі обмеження на розміри пасивів найбільших банків, а також обмежити банківську практику торгівлі цінними паперами за рахунок власних коштів (proprietary trading), зокрема за рахунок вкладів громадян, застрахованих державою. У числі нових заходів фінансового регулювання Президент США також назвав лімітацію розмірів фінансових корпорацій і обмеження ділових зв'язків банків з такими "тіньовими" інвестиційними інститутами, як хедж-фонди і фонди private equity.

Джерело: РБК-Україна
Обговорити на форумі