друкувати


Для майбутніх мам: Ненародженим малюкам корисно слухати класику

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-27 02:05:04
За порадою генетиків Харківська філармонія щомісяця проводитиме спеціальні концерти для майбутніх мам.

У передостанній день січня музиканти Харківської філармонії відіграють перший концерт, слухачами якого стануть винятково майбутні мами. Підібрати красиву, спокійну і світлу музику для жінок при надії мистецькому закладу порадили фахівці НДІ клінічної генетики. На їхню думку, до прекрасного малюків привчати треба ще в утробі матері, бо навіть у такому ніжному віці немовлята все чують і сприймають по-дорослому. Більше того, хвиля правильно підібраних мелодій для них може бути краща за ліки. Цей феномен науковці пояснюють тим, що як геном людини, так і музика мають одну природу — хвильову, вібраційну. "Тобто сам геном, із точки зору квантової фізики, є хвильовим утворенням. Музика теж, — пояснила ситуацію академік, директор Українського НДІ клінічної генетики Олена Гречаніна. — Така спорідненість, напевно, і визначає цей магічний вплив. Музика ніби вбудовується у наш геном і впливає на його роботу. А той, напевно, і сам музичний". Звідси, власне, й ідея проводити щомісяця філармонічні концерти для двох за одним абонементом.

Перш ніж визначитися з репертуаром, генетики опитали своїх пацієнток щодо музичних уподобань. З’ясувалося, що майбутні мами, незалежно від віку та фаху, у своєму цікавому стані воліють слухати переважно світових класиків. Причому першість у рейтингу симпатій посіли Шопен і Моцарт. За останнього "проголосував" і головний диригент філармонії Юрій Янко. "Це практично ідеальна музика, позбавлена будь-яких недоліків, — каже він. — У Моцарта немає жодного слабкого твору. І ті, що він створював дитиною, і ті, що написав у зрілому віці, відзначаються кришталевою гармонією".

На думку пана Янка, майбутнім мамам краще слухати музику, виконану на роялі, флейті та скрипці. Навряд чи їм підійде, за словами фахівця, гра оркестру, органу та хоровий спів, оскільки ті викликають бурю емоцій через великі звукові коливання. А от самим співати у хорі ліричні пісні, виявляється, вагітним жінкам дуже корисно. Створення такого теж є у планах музичного закладу.

Згадані концерти у Харкові тепер проводитимуть щомісяця у присутності лікарів генетичного центру. Їхня тривалість не перевищуватиме 40 хвилин, а вартість — 25 гривень. Для зручності слухачкам продаватимуть абонементи одразу на чотири концерти.

Автор: Лариса САЛІМОНОВИЧ, "Україна молода"
Обговорити на форумі