друкувати


Мемуари: Водій Гітлера розповів, як спалив тіло фюрера

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-26 04:07:54
Колишній оберштурбанфюрер СС, особистий водій Адольфа Гітлера Еріх Кемпка, опублікував свої мемуари. Особистий водій фюрера Еріх Кемпка у своїх мемуарах описав, як були спалені та поховані тіла Адольфа Гітлера та Єви Браун.

У них Кемпка, який 13 років працював пліч-о-пліч з фюрером, а під час війни практично весь час перебував у його ставці, розповів про смерть Гітлера, пише Daily Mail.

30 квітня водію в підземний гараж подзвонив ад'ютант Гітлера Отто Гунше і захриплим від хвилювання голосом зажадав терміново доставити до дверей бункера 200 літрів бензину.

Запаси пального зберігалися в районі берлінського зоопарку, але доставити їх звідти під безперервним вогнем союзників було неможливо, тому Кемпка наказав своїм людям злити паливо з автомобілів, які перебували в гаражі. У бункері білий, як крейда Гунше повідомив йому, що вождь мертвий.

За версією Кемпки, Гітлер вистрілив собі в голову і завалився на стіл, перекинувши вазу, вода з якої облили Єву Браун. Браун, сидячи на дивані у Гітлера за спиною, прийняла отруту, але до останнього продовжувала тримати пістолет, який потім випав з її правої руки. Перед смертю Гітлер наказав Гунше роздобути бензин і спалити його тіло. "Не хочу, щоб після смерті мене показували в російському паноптикумі, як Леніна", - нібито сказав він.

Особистий лікар Гітлера Людвіг Штумпфеггер і його слуга Хайнц Лінге винесли з вітальні загорнутий у ковдру труп фюрера. Останки Єви Браун ніс Борман, який ворогував з нею за життя. "Я не міг цього допустити і сказав Гунше: "Допоможіть донести шефа, я візьму Єву", - згадує Кемпка.

Близько 16:00 вони вийшли на поверхню. Артилерія союзників продовжувала обстріл райхсканцелярії, в повітря здіймалися фонтани землі. Небіжчиків поклали в трьох метрах від входу в бункер. "Я поспішив назад в бункер.

Задихаючись, я схопив каністру бензину, вибіг назад, поставив її поряд з тілами. Волосся Гітлера тремтіло на вітрі. Я зняв кришку з каністри. Поруч, посипаючи нас землею і пилом, рвалися снаряди", - описує мізансцену Кемпка.

Перечекавши обстріл, Гунше, Лінге і Кемпка піднялися вгору і тіла облили бензином. Неподалік стояли Геббельс, Борман і Штумпфеггер. Хтось запропонував підірвати останки гранатою, але Кемпка вважав, що краще взяти ганчірку, яка валялася біля входу в бункер. Він намочив її пальним, підпалив і кинув на трупи. Тут же спалахнув вогонь, і наближені Гітлера в останній раз віддали йому честь.

За свідченням Кемпки, горіло погано, кілька разів довелося підливати бензин. Обвуглені останки поховано "в неглибокій могилі біля будинку, що виходив фасадом на гаражі", додав він.

1 травня Кемпка і близько 100 його соратників за підтримки танків вийшли з оточення. Знищивши документи і порадившись у цивільний одяг, він пройшов через позиції росіян за допомогою югославської дівчини, яка назвалася його дружиною. "Навіщо ця дивна дівчина мені допомогла, для мене досі загадка", - пише Кемпка.

Потім він попрямував до дружини в Берхтесгаден, де його піймали американські контррозвідники. Кемпка почав кочувати по таборах для військовополонених. На Нюрнберзькому процесі він давав свідчення у справі Бормана. Деякий час по тому йому присвоїли статус інтернованих, а в жовтні 1947 року випустили на свободу.

Як повідомлялося, невдовзі владі Німеччини буде повернуто художній альбом, що складається із зображень творів мистецтва, які Гітлер хотів би бачити у своєму "Музеї фюрера" в австрійському Лінці.

Своєрідний художній альбом вождя Третього рейху німецькому послу в США передасть 87-річний американський ветеран Джон Пістоне. Він був серед солдатів, яких послали в Бергхоф, резиденцію Гітлера в Баварських Альпах. Там він знайшов альбом і забрав його додому в Клівленд як сувенір. Довгий час Пістоне не знав про зміст видання та його історичної цінності, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі