друкувати


Євро 2012: Будівництво "Олімпійського" у Києві відстає від графіка на 5 місяців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-25 05:16:08
Спеціальна слідча комісія Верховної Ради стверджує, що будівництво Ноціонального спортивного комплексу "Олімпійський" у Києві, на якому має відбутися фінальний матч Євро 2012, відстає від графіка на 5 місяців.

Про це заявив голова комісії Равіль Сафіуллін після заслуховування інформації Кабінету міністрів про виконання робіт з реконструкції. Претензії у депутатів є також до фінансування і вибору підрядників, зокрема, з монтажу конструкції навісу над трибунами стадіону.

Кореспондент інтернет-порталу Pro.ua Юрій Ніколов, який проводив журналістське розслідування ситуації з будівництвом, в інтерв'ю Бі-Бі-Сі сказав, що відставання від графіка робіт - суттєве.

Юрій Ніколов: "Я вже оприлюднював документи, які свідчать, що станом на жовтень-листопад ішов зрив усіх термінів. Тобто те, що мало відбуватися на початок серпня, на той момент не відбувалось. Для початку цього будівництва туди має бути завезена важка техніка. Якщо не помиляюсь, 50-метрові крани будівельні. А їх нема. Було повідомлення, що коли почнуть завозити техніку, закриють проїзд. Наразі ми цього не бачимо. Проїзд вільний. Заступник міністра міністерства сім'ї, молоді та спорту Сергій Драч казав мені, що аналогічних конструкцій у світі всього дві. За рівнем складності, це найвищий клас будівництва. І ось для цього наймається компанія "Майстер- профі", яка може похвалитися хіба що будівництвом торгівельних комплексів. Коли вже були перераховані гроші, виявилось, що ця компанія не має досвіду. Представник компанії заявив, а я був свідком, що тільки зараз він зрозумів, що спочатку треба виконати абсолютно нові роботи. Як він це сказав, треба збудувати ще один стадіон над стадіоном, щоб на нього вже насаджувати дах. Підганяти строки, щоб завершити все вчасно, вже дуже важко. І це вже стає питанням безпеки будівлі, яка буде споруджена."

Відставання: яке відставання? Заступник міністра Сергій Драч, який займається будівництвом "Оліймпійського", в інтерв'ю Бі-Бі-Сі назвав заяви слідчої комісії про 5-місячне відставання від графіку помилковим.

При цьому він стверджує, що депутати просто не розуміються на технологіях. Водночас Сергій Драч визнав, що відставання в будівництві справді є, але незначне.

Сергій Драч: "Я хотів би підтвердити, що на сьогодняшній день є відставання від графіку, яке пов'язане перш за все з погодніми умовами в Україні впродовж останнього місяця. А також iз впpовадженням нових технологій на об'єкті. Ми, зрозуміло, пішли на якісь терміни для того, щоб відпрацювати технологію монтажу. Але ці відставання вимірюються зовсім не тими термінами, які були названі. Сьогодні це питання на розгляді штабу будівництва. Ми вважаємо, що це обман суспільної думки. Ми вважаємо, що графіки не є догмою. А це чотири тижні по даху і чотири тижні по VIP-зоні. Кінцеві терміни не змінюються. Ми плануємо завезення і монтаж металевих колон e червні місяці. Відповідно, залишається півроку на монтаж вантових систем і мембрани."

Замміністра запевнив, що при будівництві "Олімпійського" буде дотримано всіх вимог безпеки, а контроль за якістю виконаних робіт витримано на належному рівні.

Сергій Драч: "З нами працюють німецькі фахівці, які перевіряють кожен крок. А ви розумієте, що це таке - контроль з боку німецьких конструкторів. Вони назвали, що цей дах, навіс сьогодні прирівнюється до "Формули 1". І там дрібниць нема. Тому ми ще раз і ще раз перевіряємо стартову точку. І після того, як ми стартуємо, одна колона монтується 35 годин без перерви. А в червні ми завершимо монтаж вісімдесятої колони, так як ми це і відобразили у графіку. Тому я вважаю, що ті фахівці слідчої комісії, які перевіряли, зовсім не розуміються на графіках. Вони рахують їх... тільки те, що бачать. Але вони не знають технології. В них не було часу вникнути у ці питання. Термін є один - ми маємо здати сертифікований об'єкт у червні 2011 року. Ми розуміємо, що надзадача - побудувати стадіон класу "еліт". Я хочу, щоб депутати зрозуміли - вони відстали на півроку, ми готові відкрито доповісти про стадію будівництва стадіону."

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі