друкувати


Соціологи прогнозують зростання явки виборців у другому турі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-25 02:42:23
Центр інформаційних та маркетингових досліджень прогнозує зростання активності виборців при обранні президента України в другому турі голосування і заявляє, що явка може становити не менше 77%.

Про це повідомив директор Центру інформаційних та маркетингових досліджень Геннадій Луків, посилаючись на результати проведеного 19-22 січня соціологічного дослідження, повідомляє ТСН.

Так, на запитання: якби голосування у другому турі виборів президента відбулося у найближчу неділю, чи взяли б участь у ньому, 47,1% респондентів сказали, що однозначно так; 26,6% - скоріше так. При цьому 5,9% опитаних сказали, що, швидше за все, не підуть голосувати; 14,1% - однозначно не братимуть участі у другому турі виборів. Важко було відповісти 6,3% опитаним.

На переконання Луківа, ці 6,3% громадян ще мають час, щоб визначитись щодо того, чи йти голосувати 7 лютого, чи ні, і в даному випадку все залежатиме від справ кандидатів Юлії Тимошенко та Віктора Януковича напередодні виборів.

Згідно з результатами опитування, у другому турі голосування перемогу може здобути Тимошенко. Її відрив від Януковича передбачається приблизно 2,3%. Так, 47,9% респондентів мають намір проголосувати за нинішнього прем’єр-міністра, 45,6% - за лідера опозиційної Партії регіонів. 6,5% - не дали відповіді на запитання, за кого планують голосувати.

Як зазначив фахівець, опитування громадян дозволяє припустити, що до Тимошенко можуть перейти голоси близько 75-85% виборців, які голосували за Сергія Тігіпка в Західній Україні, 65-70% - в Центрі і 20-25% - на Сході і Півдні. Крім того, в Центрі досліджень припускають, що 85-95% голосів прихильників Олега Тягнибока і Віктора Ющенка на Заході і до 70-75% в Центрі України перейдуть Тимошенко.

За словами Луківа, передбачається, що за Януковича проголосує переважна більшість прихильників лідера комуністів Петра Симоненка. Він зауважив, що не можна стверджувати, що так буде і в реальній ситуації 7 лютого, але такі тенденції існують.

Опитуванням охоплено 2 тис. 40 респондентів, які представляли як міське, так і сільське населення в усіх областях України, АР Крим та Києві. Похибка вибірки становить 3,5%.

Обговорити на форумі