друкувати


У Львові вcтановили меморіальну таблицю Квітці Цісик

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-23 11:43:30
У День Злуки, 22 січня, у Львові відбулось урочисте відкриття меморіальної таблиці, присвяченій американській співачці українського походження Квітці Цісик. Дошку відкрили у День Соборності, коли відбувається єднання всієї України та українців, які живуть на різних континентах.

Пам’ятну таблицю встановили на вулиці Глибокій, 8, де мешкала родина Квітки Цісик. На урочисте відкриття із Нью-Йорка приїхала двоюрідна сестра Квітки – Христина Лев, а також вся родина співачки, що залишилась у Львові. "Батьки виховували Квіточку в українських традиціях та звичаях. Вона любила цю землю понад усе, намагалась прославляти її у світі і завжди наголошувала на тому, що вона українка, – розповіла "ВЗ" Христина Лев. – Квітка мріяла приїхати в Україну із великим концертом, щоб донести свою любов і показати над чим працювала стільки років. На жаль, важка хвороба стала на заваді всім планам та мріям Квітки Цісик. Для нашої родини сьогодні величезне свято. Частинка нашої Квіточки відтепер назавжди залишиться на її істинній Батьківщині, так як вона цього і хотіла".

Начальник управління культури і туризму ЛОДА Галина Дорощук зачитала послання Президента України Віктора Ющенка у честь відкриття пам’ятної дошки Квітці Цісик. "Квітка Цісик була символом української пісні у світі. Вона провела коротке, але велике життя, віддане музиці та рідній нації, – йдеться у листі. – Унікальний талант та безмежна любов до України дали цій жінці колосальну духовну силу і здатність будити в українських серцях найчистіші і найшляхетніші почуття. Ми пам’ятаємо, шануємо і любимо нашу Квітку. Гордимося, що вона була українкою".

На урочистість завітав квартет "Орфей" і виконав улюблені українські пісні Квітки Цісик.

Встановлення меморіальної дошки відбулось за ініціативи львівської родини Квітки Цісик та за фінансової підтримки продюсера проекту "Незабутня Квітка" Олександра Гутмахера. "Коли вперше зустрівся з Квіткою Цісик, то не міг збагнути, як у цій тендітній жінці вміщується така велика любов до України та настільки потужний голос, яким вона прославляє рідну землю, – поділився із "ВЗ" Олександр Гутмахер. – Коли Квітки не стало, зрозумів, що мушу докласти всіх зусиль, аби пам’ять про неї жила вічно в Україні, США та по всьому світу. Ми проводимо вечори-пам’яті Квітки Цісик за підтримки Міністерства культури і туризму. Плануємо відкрити музей, присвячений Квітці, записати диск колядок із українськими співаками, який не встигла записати Квітка, а також у майбутньому зняти документальний фільм про цю унікальну жінку".

Заступник голови міста Львова з гуманітарних питань Василь Косів повідомив, що незабаром відбудеться відкриття вулиці імені Квітки Цісик у Львові. "У День Злуки ми об’єднуємо українців по всьому світу, – мовив Василь Косів. – Важко сказати, хто зробив більше для України, ті люди, що боролись за свободу рідної землі із зброєю в руках, чи такі, як Квітка Цісик, які підносили віру та дух українців. Всі ці люди заслуговують гідної шани. Квітка Цісик – українка з великої літери. Ми і наші нащадки повинні пам’ятати таких людей".

Автор: Інна КОРЧУК, Високий Замок
Обговорити на форумі