друкувати


Мозок Леніна виявився меншим, ніж у нормальної людини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-23 10:13:20
Мозок Леніна, витягнутий відразу після смерті вождя, апріорі був прийнятий за еталон геніальності, якій тут же почали шукати матеріальне підтвердження. Але виникли складності. У Леніна був маленький мозок з кістами і різними пошкодженнями, проте пірамідальні клітини і асоціативні волокна між ними були дуже розвиненими.

По-перше, він важив 1340 грамів, а нормою вважалося 1400. Норму понизили до 1300 і взяли на озброєння, що мозок постраждав внаслідок хвороби.

По-друге, сіра речовина було досить сильно пошкоджена: спостерігалися кісти і затвердіння стінок судин. Причинами таких змін назвали "перенапруження в роботі, важкі умови революційного підпілля, тюрми, заслання, еміграція". Запрошений з Німеччини професор Фогт, чия теорія будувалася на розташуванні "пірамідальних клітин і клітин-зерен", врятував ситуацію. Після ґрунтовного дослідження виявилося, що пірамідальні клітини і асоціативні волокна між ними у Леніна розвинені набагато більше, ніж у звичайних людей - ось і доказ геніальності.

Про це йде мова в дослідженні Моніки Співак "Мозок надішліть за адресою ...", присвяченому першій років роботи Інституту мозку, заснованого в 1920-і роки.

У 1928 році лабораторія з вивчення мозку Леніна була перетворена в Інститут мозку. Почалася робота по збору матеріалу. В результаті лабораторного аналізу був підданий мозок поетів Маяковського та Багрицького, письменників Андрія Білого і Максима Горького, психолога Виготського, дресирувальника Володимира Дурова, тенора Собінова і цілого ряду політичних діячів: Клари Цеткін, Цюрупи, Луначарського, Крупської та інших. Колекція поповнювалася протягом усього ХХ століття. У 1953 році став експонатом мозок Сталіна, в 68-му - академіка Ландау, в 89-му - академіка Сахарова.

Втім, дослідження не обмежувалися препаруванням. Людей, які близько знали покійного, просили відповісти на питання анкети, за результатами якої складався характерологічний портрет. Наприклад, Співак приводить в книзі анкету Крупської про Леніна, з якої випливає, що вождь був людиною спокійною, врівноваженою, любив швидку їзду і "з насолодою їв кисле молоко". До книги також увійшли відгуки близьких про Маяковського, Білому і Багрицьким. Всі вони свідчать, що зворотним боком геніальності були відверті відхилення в поведінці, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі