друкувати


Який обрати прилад для вимірювання артеріального тиску?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-22 05:39:10
Підвищення артеріального тиску - одне з найбільш поширених захворювання. У наш час на артеріальну гіпертензію страждає близько 20-30% людей. З віком цей показник зростає і вже серед людей віком від 65 року досягає 50-65%.

Дуже часто люди не відчувають підвищеного тиску і багато років живуть з цією хворобою відчуваючи інколи головні болі, болі в серці та пов’язуючи це з метеорологічними змінами. Однак, хвороба робить своє не зважаючи на те знаємо ми про неї чи ні. Вважають, що гіпертонічна хвороба основним наслідком має передчасне старіння судин. Звичайно що вікові зміни судин, які проявляються зниженням еластичності , відкладенням в них жирів, холестерину та утворення атеросклеротичними бляшками є неминучими. Але якщо у людини тиск в межах норми - цей процес відбувається повільно. Якщо ж тиск підвищений — старіння судин значно прискорюється. Звідси — передчасні інфаркти, інсульти, серцева та ниркова недостатність, повідомляє ДП "Івано-Франківськстандартметрологія".

Основним методом діагностики і контролю ефективності лікування артеріальної гіпертензії є вимірювання артеріального тиску. Існує декілька різновидів приладів, призначених для контролю за артеріальним тиском в домашніх умовах. Всі вони поділяються на два основні типи: всім знайомі механічні тонометри і електронні прилади (автомати і напівавтомати).

Визначення артеріального тиску за допомогою механічного тонометра ґрунтується на вимірюванні надлишкового тиску у накачаній манжеті, що перетискає артерію у визначені моменти часу. Ці моменти визначаються за допомогою фонендоскопа як моменти часткового і повного відкриття артерій. Саме в цей час тиск в артерії зрівнюється з тиском у манжеті. Цей метод, який має назву "тонів Короткова", покладений в основу методики вимірювання артеріального тиску, затвердженої наказом МОЗ України. Згідно з цією методикою вимірювання завжди проводять на правій руці. Вона має зручно лежати на столі долонею догори приблизно на рівні серця. При цьому обстежуваний повинен спокійно сидіти безпосередньо перед вимірюванням не менше 3-5 хвилин. Якщо під час вимірювання тиску стрілка опиняється між двома позначками, враховують найближчу верхню парну цифру. Тиск вимірюють двічі з інтервалом 2-3 хвилини і з двох вимірів фіксують середню цифру. Похибка методу при використанні неавтоматизованих вимірювачів тиску, коли виникнення і зникнення тонів Короткова визначається на слух, залежить від багатьох чинників. Зокрема, від швидкості виходу повітря з манжети, від кваліфікації оператора, стану його слуху, концентрації уваги й інших суб'єктивних обставин.

Робота електронних приладів ґрунтується на обробці вібрації звукової хвилі, створеної у манжеті скороченнями серця. При застосуванні автоматизованих приладів також виникає методична похибка, викликана різноманітними факторами, серед яких людський чинник відіграє мінімальну роль. Однак, автоматизовані прилади, що мають задовільну похибку вимірювання артеріального тиску у здорових людей, часто невірно визначають тиск у людей, які страждають порушеннями ритму серця та іншою серцево-судинною патологією. Коли серце качає кров із перебоями, автоматичний вимірювач збивається і неправильно показує. Тому споживачеві доцільно переконатися в достовірності показів "автомата", перемірявши свій тиск за допомогою методу "тонів Короткова". Фахівці не радять двічі поспіль заміряти тиск на одній руці. Треба зачекати принаймні п’ять хвилин. Артерія має відновити еластичність після накачування.

Радимо також періодично проводити повірку домашніх тонометрів. Такий вид повірки здійснюється територіальними органами Держспоживстандарту України. Нагадаємо, що для приладів, які застосовуються в медичних закладах, така процедура є обов'язковою. Періодичність повірки тонометрів становить один раз на рік.

Людям після сорока років рекомендовано купувати електронні вимірювачі тиску, які фіксуються саме на плечі. Бо прилад, який кріпиться на зап’ястку, має чітко відчувати пульс. І якщо судини з віком втратили свою еластичність — виміри будуть неточні.

Вибираючи тонометр, зверніть увагу, що манжета повинна за розміром відповідати вашій руці. Краще, якщо манжета зроблена з нейлону, оснащена металевим кільцем, що значно полегшує процес закріплення манжети на плечі при самостійному вимірюванні тиску. Зазвичай фонендоскоп йде в комплекті з тонометром. Для домашнього вимірювання тиску зручно, коли тонометр оснащений вбудованим фонендоскопом.

Купуючи тонометр, слід звернути увагу на наявність супроводжуючих документів: сертифіката відповідності, паспорта виробника з відміткою про повірку, настанови з експлуатації. Це дає можливість покупцеві упевнитися в тому, що вибраний апарат офіційно зареєстрований в Державному реєстрі засобів вимірювальної техніки та в Державному реєстрі виробів медичного призначення України, відповідає всім вимогам якості і безпеки для людини і навколишнього середовища.

Джерело: Офіційний сайт міста Івано-Франківська
Обговорити на форумі