друкувати


Сьогодні не можна говорити про монополію БЮТ і ПР у політиці й у владі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-22 02:28:50
Будь-кому, хто посяде "пост номер один", негайно потрібно буде вдихнути життя в економіку. Інакше фінал президентської кар’єри може настати невдовзі після інаугурації. Так у думку в інтерв’ю газеті "День" висловив лідер Єдиного Центру Віктор Балога.

"Необхідно дуже швидко прийняти реально діючі антикризові рішення. А для цього потрібно ще швидше зробити парламент і уряд своїми партнерами. На цій основі сформувати у Раді нову коаліцію з гарантованим мінімумом у 226 голосів", повідомляє Прес-служба Єдиного Центру.

Шляхів створення такої коаліції В.Балога бачить два: з тих фракцій і депутатів, які вже сидять під куполом, або після чергових дострокових виборів. Однак перше неможливе без роз’яснення Конституційного Суду щодо статусу тих депутатів, які не входять у жодну з фракцій. А їх зараз шестеро. А щоб піти другим шляхом, потрібні підстави для розпуску парламенту і згода головних політичних гравців на перевибори. Однак в обох випадках, за його словами, залізною умовою повинна бути конституційна бездоганність процедури.

Саме тому лідер Єдиного Центру вважає, що сьогодні не можна говорити про монополію БЮТ і ПР у політиці й у владі.

"Якби ця монополія була, то нова конфігурація влади, під Президента, була б утворена на "раз, два, три". І ні Януковичу, ні Тимошенко зараз не потрібні були б Тігіпко з Яценюком. Водночас не варто переоцінювати і їхній результат на виборах. Поки, як не крути, вони – лише окремо взяті особи. Без партій, які мають хоча б досвід місцевих виборів, не кажучи вже про представництво у Раді, вони лише асоційовані партнери у великій політиці".

Однак їх треба залучати у владу, і тому відмова цих політиків вести будь-які переговори явно поспішна і не розумна, вважає Віктор Балога.

Обговорити на форумі