друкувати


Вперше за 60 років таємничий прихильник не прийшов на могилу Едгара По

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-21 05:28:57
Невідомий відвідувач, який впродовж 60 років в день народження Едгара Алана По залишав на могилі письменника троянди і коньяк, цього року вперше не виконав свого ритуалу. Що перешкодило таємничому прихильнику здійснити свій традиційний обряд - невідомо. Але 19 січня, в день 201-ї річниці письменника, ця людина на кладовище в Балтіморі (американський штат Мериленд) не прийшла.

Тим часом, на її появу очікувала ціла делегація. 36 шанувальників творчості Едгара По на чолі з куратором музею письменника в Балтіморі Джефом Джеромом спеціально зібралися у могили, щоб дочекатися незнайомця і подивитися на нього.

Зазвичай відвідувач, якого прозвали Poe Toaster – "той, хто піднімає тости за По" - приходив на цвинтар вночі, залишав на могилі три червоні троянди і почату пляшку коньяку. Вважається, що вперше він з'явився в ніч з 18 на 19 січня 1949 року, на сторіччя смерті письменника і напередодні 140-річчя з дня його народження. З того часу він не пропускав жодного дня народження По.

Ця людина приходила одягненою в чорне пальто і капелюх, з тростиною з срібним набалдашником в руці. Своє обличчя він приховував за допомогою хустки. Він підходив до надгробка і піднімав тост, наливши собі коньяку з пляшки.

"Іноді він ставав на коліна перед пам'ятником або клав руки на надгробок, - розповів Джеф Джером. - Але якогось чіткого ритуалу не було. Його церемонія була короткою, але дуже зворушливою".

Хоча багато людей щороку приходили сюди, щоб своїми очима побачити цю людину, він залишився для широких кіл невідомим. В тих, хто з року в рік спостерігав за Poe Toaster є підстави вважати, що його особа одного разу змінилася. 19 січня 1993 року він залишив записку "Факел буде відданий іншому": спостерігачі припустили, що прихильник, можливо, серйозно захворів і підшукує собі наступника.

У повідомленні, залишеному в 1999-му, йшлося, що перший Poe Toaster помер в 1998 році, і традиція тепер передана "синові", повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі