друкувати


Минулого року кількість угод з купівлі-продажу квартир зменшилася втричі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-21 04:01:38
Ринок нерухомості минулого року розчарував усіх. І потенційних покупців, які даремно чекали обвалу цін на житло та масового розпродажу заставних квартир, і продавців, які не могли продати свої квартири за вигідними цінами. А для фахівців з нерухомості він був катастрофічним – люди ходили, прицінювалися, але не купували...

Як розповіла кореспонденту "ВЗ" директор однієї зі столичних агенцій нерухомості, за минулий рік вони уклали ледве третину угод від тієї кількості, яка була у 2008-му. "Власники не хочуть опускати ціни, адже сподіваються, що вони ще повернуться на докризовий рівень. Найдешевше, що у нас було, – кілька однокімнатних квартир за 30-40 тисяч доларів. Але коли покупець їхав і дивився цю квартиру – бажання купувати її відпадало. У кілька разів впали ціни на комерційну нерухомість, бо тут власники не завжди можуть дозволити собі зачекати. Власне, якби не кілька вдалих операцій з комерційною нерухомістю, не впевнена, чи ми пережили б цей рік. Зрештою, тут нам просто пощастило з покупцем, загалом комерційна нерухомість теж не йде, – каже ріелтер. – Найгірше, що особливих надій на 2010-й немає. Ті заощадження, які люди мали, вони уже витратили. Поки банки не почнуть насправді видавати кредити, ринок не зрушить з місця. Іпотечні кредити банки пропонують лише формально. Середні ставки – 25-30% річних у гривнях, крім того, вимоги до клієнта такі, що під них практично ніхто не підпадає. Не знаю жодного випадку, коли хтось спокусився б на таку позику".

Інший ріелтер, у якого я вирішила поцікавитися, які ж на сьогодні реальні ціни продажу квартир, повідомив, що уже кілька місяців не займається нерухомістю... Оскільки зарплати фахівців з нерухомості залежать від кількості укладених договорів, багатьом з них довелося шукати інших заробітків. Та й кількість агенцій з нерухомості в Україні зменшилася на 40%.

"Не можна сказати, що обвалу цін на нерухомість не було. У 2008 році однокімнатна квартира у Києві коштувала в середньому 95 тисяч доларів, а на початку 2009-го – 30 тисяч. Але навіть з такими цінами ринок стояв. Уже навесні ціни почали потрохи підніматись – відсотків на 15%. На сьогодні однокімнатну квартиру можна купити не дешевше, ніж за 45 тисяч. Про первинний ринок і говорити годі – він завмер і невідомо, коли щось зміниться, – каже генеральний директор агенції з нерухомості "Феміда-Сервіс" Віктор Несін. – На вторинному ринку операції відбуваються, хоча й мало. Купують квартири ті люди, яким вони потрібні для проживання. Адже діти виростають, одружуються, тому є чимало операцій, коли продають трикімнатну квартиру, а купують двокімнатну та однокімнатну з доплатою. Такі покупці завжди були, є і будуть. Так само, як і люди з грошима. Не усі ж бідні. Натомість спекулянти з ринку пішли, тому й маємо таке затишшя. Ринок первинної нерухомості якраз вони і тримали. Скуповували квартири у незбудованих будинках, брали на себе ризики забудовників, і коли будинок здавали, ціни на квартири у ньому злітали до небес. А пішли спекулянти – і усе зупинилося. Відродження ринку нерухомості залежить і від ситуації у банківській сфері. Як тільки почнуть видавати кредити – ринок пожвавиться".

Заставні квартири теж не особливо продаються. Їх не так уже й багато – без згоди власника продати таку квартиру практично неможливо. А з доброї волі їх продають нечасто. це невигідно ані клієнту, ані банку, оскільки за ту ціну, за яку їх придбали, тепер не продаси...

77% - настільки, за даними Міністерства юстиції, зменшилася кількість операцій з купівлі-продажу на ринку нерухомості за 2009 рік.

Автор: Зіновія ВОРОНОВИЧ
Малюнок Юлії ЛІЩЕНКО
Джерело: Високий Замок
Обговорити на форумі