друкувати


Китайська економіка обжене Японію?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-21 03:46:07
Китай оголосив, що економіка країни минулого року зросла на 8,7%, що перевищило очікування самого китайського уряду.

Упродовж року рівень зростання підвищувався і в останньому кварталі року він становив 10,7% у порівнянні з 2008 роком. Такі цифри називають рекордними для країни, яка лише рік тому була вражена глобальною кризою. Вважають, що Китай зараз може обігнати Японію і стати другою за розміром світовою економікою.

Японія має у лютому оприлюднити свої дані про ВВП. Очікується, що японська економіка впродовж минулого року могла скоротитися на 6%.

Водночас кореспондент Бі-Бі-Сі зауважує, що слід пам’ятати, що населення Китаю - в 10 разів більше від населення Японії. "Правильний напрямок". Дані про ВВП Китаю оголосив голова Національного бюро статистики. Він сказав, що Китай постав перед "великими труднощами" 2009 року, але, що тепер його економіка одужала і рухається в правильному напрямку. Річний показник зростання лише трохи відстає від 2008 року.

Водночас пан Ма зауважив, що не варто говорити про те, що китайська економіка обігнала японську: "Згідно зі стандартами ООН, в Китаї - 150 мільйонів бідних, які живуть на один долар в день. Така китайська реальність. Тому, попри зростання ВВП й економічну силу ми й надалі маємо визнати, що Китай залишається країною, що розвивається", - сказав голова Національного бюро статистики.

Кореспондент Бі-Бі-Сі в Шанхаї каже, що останні дані про ВВП перевищують цілі, визначені китайським урядом.

Китайська економіка одужала завдяки масштабній допомозі уряду і тепер є ознаки того, що вона продовжує швидко зростати, що зумовлює зростання інфляції й цін.

Водночас, деякі економісти ставлять під сумнів надійність економічних даних Китаю і дехто звинувачує китайський уряд у завищуванні показників через політичні причини.

Обговорити на форумі