друкувати


Вибори на Прикарпатті: Нічна варта

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-21 01:45:16
У ніч з неділі на понеділок прикарпатським політикам спати не довелося: у виборчих штабах рахували голоси, оцінювали попередні результати, святкували перемогу або мирилися з поразкою.

Настроєвий фон нічної варти у штабах задали результати екзит-полів, оприлюднені о 20 годині: стало зрозуміло принаймні, які обирати слова й інтонації для тостів. Переможці збуджено тремтіли у передчутті повного тріумфу. У переможених, зрештою, ще залишалася надія, що бодай результати по області зможуть підсолодити гіркоту поразки. Ніч підрахунку голосів - час політичного інтиму, коли політики не в змозі приховувати й стримувати почуття. Чим і спробував скористатися журналіст "ГК" і вирушив опівночі в тур по виборчих штабах.

Коли ближче до 12 ночі почали надходити перші дзвінки з дільниць від спостерігачів і членів комісій з показниками Віктора Ющенка, у штабі не йняли віри. "Городенка: Юля більше... Тисмениця: 50% - Юля, 20% - Ющенко, 2% - Янукович...", - повторював перші фатальні цифри, щоб чули присутні, за співрозмовником по телефону народний депутат і довірена особа Віктора Ющенка Роман Ткач. В його 85-му окрузі (Тисменицький, Тлумацький і Городенківський райони) Ющенко виходив другим, але Тимошенко відірвалася на 20%. "Люди голосують за Юлю, аби лиш не Янукович", - зітхає Роман Ткач, який протягом кампанії об'їздив райцентри й села, переконуючи виборців, що "буде Ющенко - буде й Україна". Схоже, пам'ять про щедрі повеневі компенсації 2008-го від уряду для мешканців потерпілих від стихії сіл і містечок виявилася сильнішим мотивом.

Офіційний офіс штабу Ющенка ззовні взагалі не подавав ознак життя. Лише самотній "Ланос" з помаранчевим прапорцем, який чергував біля входу, натякав на чиюсь присутність. Присутнім виявився керівник штабу народний депутат Зіновій Шкутяк. Кілька помічниць мовчки принесли чай і щезли, як тіні. "Нічого доброго, хлопці... Ці вибори виграла Москва", - підсумував Зіновій Шкутяк результат волевиявлення, нервово катаючи по столу олівці.

Вболівали за Ющенка й в обласній держадміністрації: вікна третього й четвертого поверхів світилися до глибокої ночі. У фойє після опівночі вишикувалася черга: в ОВК звозили бюлетені й протоколи з виборчих дільниць.

Зголоднілих працівників ДВК до самого ранку обслуговувала їдальня адміністрації. "Борщ, гречка, котлети, - втомлено пропонує жіночка і чомусь уточнює: - свіжі котлети в тісті". За понаднормову працю кухарям не платять: "сказали вийти - і ми вийшли". Якось заспокійливо на увесь поверх лунає російська попса - "главнєй всего пагода в домє"... Між четвертим і третім поверхами постійно курсує заступник губернатора Олег Коржак з листочками в руках: з кожним візитом заступника голова ОДА Микола Палійчук, певно, усе виразніше усвідомлював необхідність серйозно замислитися над самостійним політичним майбутнім.

Зате в штабі Юлії Тимошенко навіть о третій ночі панувала ейфорія. Народний депутат і керівник штабу Дмитро Шлемко ділився розлогими міркуваннями про невідворотність перемоги свого кандидата, неприховано тішився показником по області і не впускав нагоди позбиткуватися над Ющенком і Януковичем. "Це повний крах Ющенка... Ми ж виконали свій план - 40%, розрив у два рази. Це один із найвищих показників Тимошенко, - радів Шлемко. - А Янукович на Франківщині набрав найменше на Галичині, а отже, по Україні. А обласному штабу ж поставили завдання мінімум 10%. Їх за це не похвалять. Там це жорстко".

Дмитро Шлемко підрахував, що виборці Тігіпка, Яценюка, Ющенка і Тягнибока в другому турі додадуть не менше 30% до результату Тимошенко. А отже, "Палійчук вже може писати заяву на звільнення". Виглядало, що Дмитро Васильович вже вранці готується пересідати в крісло губернатора. І команда в нього вже "готова на всі 100%".

У штабі ж Віктора Януковича, попри перемогу за результатами першого туру в Україні, особливого піднесення не відчувалося. Охоронці дивилися на пізнього гостя з такими виразами облич, що мимоволі згадалися біло-сині на Майдані 2004-го року.

До офісу так і не впустили, Ігор Зварич, заступник керівника штабу, встиг викурити кілька цигарок, пояснюючи, що результатами у штабі задоволені. В кожному разі вони вищі, ніж у Януковича в 2004-му і в Партії регіонів у 2007-му. Ще побачимо, що буде в 2-му турі, ніби опонуючи надмірному оптимізму Дмитра Шлемка, якось загрозливо зазначив пан Ігор. Навіть якщо вони програли битву на Галичині, шанси виграти війну у прихильників Януковича все ж вищі.

О п'ятій ранку у спорожнілому змерзлому місті якось дуже чітко відчувалося, що головний бій - лише починається.

Автор: Андрій СОВА, Галицький Кореспондент
Обговорити на форумі