друкувати


The Financial Times: Кремль радіє, що народ не підтримав В.Ющенка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-20 04:03:49
Вчора Росія раділа сходженню з політичної сцени Віктора Ющенка, який в неділю програв перший тур президентських виборів в Україні. Впродовж свого п’ятирічного правління прозахідний президент налаштував Москву проти себе.

Спікер російської Думи (нижньої палати парламенту) Борис Ґризлов в понеділок повідомив журналістам, що уроки президентства пана Ющенка є для Москви обнадійливими. "Український народ чітко дав зрозуміти, що в антиросійської політики немає майбутнього, – зазначив він. – Ця політика не відповідала національним інтересам України".

Глава розташованого в Москві фонду "Політика" В’ячеслав Ніконов сказав, що "Росія радіє" програшу Ющенка, додавши, що політика пана Ющенка була прикладом "ідеократичного і крайнього націоналізму".

"Така політика – неприйнятна в країні, яка в основі своїй не є антиросійською. Україна – не Польща. Вона геть інша", – каже він.

Президентство пана Ющенка стало промовистою демонстрацією того, наскільки політика на пострадянському просторі стала геополітичною "грою з нульовою сумою" між Сходом і Заходом. Рішення України добиватися членства в НАТО в 2008 році викликало жорстку реакцію з боку Росії. Пан Ющенко звинувачував Росію в геноциді українського народу за правління радянського диктатора Сталіна в 1930-х роках, і став на бік Грузії проти Росії під час короткої війни в серпні 2008 року.

За словами Серґєя Караґанова, глави Ради з питань зовнішньої й оборонної політики Росії, Москва не віддає переваги ні пану Януковичу, ні пані Тимошенко, які 7 лютого змагатимуться в другому турі. "З обома важко буде вести справи, але вони враховуватимуть інтереси України і усвідомлюють, що ці інтереси полягають в балансуванні між Заходом і Росією. Ющенко цього не збагнув і тому його правління стало прикрим непорозумінням".

Однак пан Ніконов переконаний, що російські чиновники радше нададуть перевагу пану Януковичу, чия партія має угоду про партнерство з "Єдиною Росією", яку очолює прем’єр-міністр Росії Владімір Путін. Окрім того, пан Янукович підтримує ідею надання російській мові статусу державної, а пані Тимошенко – ні. Ця обіцянка, скоріше за все, виявиться порожньою, оскільки парламент навряд чи схвалить такий крок.

Окремі ліберальні оглядачі вбачають у самому факті українських виборів позитивну спадщину прозахідних реформ, які просував пан Ющенко. Матвєй Ґанапольський з опозиційної московської радіостанції "Эхо Москвы" каже, що порівняння російської і української політичної систем багатьом росіянам чітко дає зрозуміти, як мало політичної свободи вони мають за правлячого кремлівського режиму, повідомляє Гарт.

Обговорити на форумі