друкувати


20 січня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-20 03:52:34
Сьогодні в Україні відзначається День Автономної республіки Крим, в Азербайджані – День всенародної скорботи, в Гвінея-Бісау – День героїв, в Лаосі – День армії, в Малі – День нагород (армійське свято), в США – День інавгурації, відзначається з 1965 року.

Православна церква цього дня святкує Собор Предтечіі Хрестителя Господнього Іоанна, католицька церква вшановує пам'ять Святого Себастьяна (покровителя солдатів і поліцейських), мусульмани святкують День стояння на горі Арафа - День Арафат. В світовій історії день ознаменований збором першого англійського парламенту (1265), виданням унікального указу Петра I, згідно з яким дворянину, що не збагнув основ знань, необхідних для служби, забороняється одружуватися (1714), а також утворенням у США Центральної розвідувальної групи (майбутнє ЦРУ) (1946).

День Автономної республіки Крим. Цього дня в 1991 році в Криму пройшов референдум з питання: "Ви за відтворення Кримської АССР як суб'єкта Союзу РСР і учасника союзного договору - так чи ні". В референдумі бере участь 81% внесених у списки, з них 93,3% відповідають "так". Кримські татари повсюдно бойкотували проведення цього референдуму. В лютому 1991 року Верховною Радою УРСР прийнято Закон про відновлення Кримської АССР у складі УРСР. В травні 1992 року Верховна Рада РФ зробила офіційну заяву про те, що акти передачі Кримської області Україні не мають юридичної сили з моменту їх прийняття. Прислухаючись до "доброзичливих порад" з Москви, Верховна Рада АРК 5 травня прийняла Акт проголошення державної самостійності. Була прийнята Конституція АРК, ключові положення якої суперечили Основному Закону України.

Поважаючи міжнародні угоди про непорушність кордонів, що склалися в Європі після Другої світової війни, а також досягнуті при ліквідації СРСР домовленості про перетворення адміністративних кордонів союзних республік у державні, Б.Єльцин не підтримав територіальні претензії російських законодавців до України. Разом з тим він переніс гостроту кримського питання на проблему Чорноморського флоту. На зустрічах у червні і вересні 1992 року Л.Кравчук і Б.Єльцин досягли домовленості про встановлення подвійного контролю над Чорноморським флотом на п'ятирічний період. Домовленість не вирішила проблеми, але зменшила напруженість між двома країнами. Відповідно і кримські політики почали поводитися більш стримано. У вересні 1992 року Верховна Рада АРК привела у відповідність з Конституцією України конфліктні статті Конституції Криму.

Російських законодавців продовжувала непокоїти кримська проблема, хоча в Україні Крим не розглядався як об'єкт україно-російських відносин. З'їзд народних депутатів РФ в грудні 1992 року доручив Верховній Раді розглянути питання про статус Севастополя. Севастополь з 1948 року мав статус міста республіканського підпорядкування. До 1954 року Кримська область і Севастополь підпорядковувалися Москві як столиці Російської Федерації. При передачі Криму зі складу Росії до складу України окремі рішення щодо Севастополя не приймалися. На цьому спробувала зіграти Верховна Рада РФ. В липні 1993 року вона ухвалила популістське рішення про надання Севастополю статусу міста Російської Федерації. Проте це рішення було юридично неписьменним. В радянському законодавстві міста республіканського підпорядкування розглядалися як інтегральна частина області, на території якої вони розташовані. Тому Севастополь з 1954 року автоматично став підпорядковуватися Києву як столиці УРСР. Це засвідчувало, наприклад, офіційне видання "СРСР. Адміністративно-територіальний розподіл союзних республік на 1 березня 1954 року". В ньому указувалося, що Севастополь підпорядковувався Києву, а не Москві. Президент РФ був вимушений дезавуювати рішення свого законодавчого органу. 20 липня 1993 року в справу втрутилася і Рада Безпеки ООН.

Угода про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною і Російською Федерацією, яка повинна була враховувати факт розпаду СРСР, розроблялася багато років і з великими труднощами. Наріжним каменем в переговорах був пункт про взаємне визнання існуючих між двома країнами державних кордонів. Тільки в квітні 1999 року угода набула чинності.

Православні іменинники: Валентина, Єфрем, Іван, Ілля, Кіра, Меланія.

Католицькі іменинники: Себастьян, Фабіан.

20 січня – День стояння на горі Арафа - День Арафат у мусульман – передостанній день Хаджу (паломництва) в Мекку і Медіну і вступ паломників у долину Арафа. Паломництво до Мекки на поклоніння священній Каабі, головному святилищу мусульман, складає неодмінний обов'язок мусульманина, що гарантує йому прощення за всі гріхи і досягнення вічного блаженства в замогильному житті.

Цього дня:

1265 У Вестмінстерському палаці збирається перший англійський парламент, скликаний Симоном де Монфором, графом Лестерським.

1598 Із смертю царя Федора Іоанновича присікається династія Рюріковичів.

1600 Суд інквізиції визнав Джордано Бруно винним в єресі.

1661 Львівській єзуїтській колегії дано статус університету.

1649 Король Англії Карл I постає перед спеціальним верховним трибуналом, створеним парламентом, за звинувачення в державній зраді і інших злочинах. Через декілька днів королю буде ухвалено смертний вирок, і 30 січня він буде страчений "як тиран, зрадник, вбивця і ворог держави".

1918 В Києві відкрився всеукраїнський церковний собор.

1937 Секретний наказ наркома Єжова, яким наказує у всіх актах розстрілу місць поховання не указувати.

1937 Франклін Делано Рузвельт удруге приносить клятву президента США. Церемонія інавгурації вперше відбувається 20 січня замість 4 березня у зв'язку з прийнятою 20-ю поправкою до Конституції.

1942 В передмісті Берліна Ваннзеї під головуванням шефа Головної канцелярії імперської безпеки відбувається конференція, на якій 15 нацистських бонз обговорюють питання про "остаточне рішення" єврейського питання. Буде вирішено переправити всіх євреїв з Європи в концтабори на Сході, де з ними треба "відповідно поводитися". Масове знищення євреїв вже йде повним ходом, а 30 січня Гітлер публічно визнає існування програми ліквідації, заявивши, що одним з майбутніх підсумків війни буде знищення всіх євреїв Європи. Весною почнеться знищення євреїв у газових камерах. Союзники Німеччини спробують чинити опір здійсненню цієї програми, але лише Болгарія так і не підкорятиметься їй протягом всієї війни.

1946 Президент США Трумен засновує Центральну розвідувальну групу - майбутнє ЦРУ.

1960 Елвіс Преслі одержує звання сержанта.

1961 Джон Ф Кеннеді вводиться в посаду як 35-й Президент США, і перший католик, який зайняв це місце. В інаугураційній промові він говорить: "Питайте, не що країна може зробити для вас, а що ви можете зробити для неї".

1980 Президент США Джіммі Картер оголошує про бойкот Олімпійських ігор в Москві.

1986 В Ліллі (Франція) проходить зустріч президента Франції Франсуа Міттерана і прем'єр-міністра Великобританії Маргарет Тетчер, які укладають угоду про будівництво тунелю під протокою Ла-Манш.

2000 Покидаючи свій пост, екс-президент США Біл Клінтон звернувся з вибаченнями до 100 американців, серед яких його брат Роджер, колишня партнер по бізнесу С’юзан МакДагл, колишній директор ЦРУ, член кабінету і багато інших.

20 січня народилися:

1499 Себастьян Франк (1499 - 1542), німецький мислитель, учений-гуманіст. Автор хронік, релігійно-філософських і етичних праць, географ, публіцист, збирач прислів'їв і приказок.

1775 Андре-Марі Ампер, французький вчений, іноземний член Петербурзької АН. Побудував першу теорію магнетизму.

1857 Володимир Бехтерєв, видатна психоневрологія. В 1927 встановив, говорять, діагноз Сталіну – параноя, - і це коштувало життя вченому.

1902 Чарлз Огастес Ліндберг, американський льотчик, який здійснив першим безпосадочний переліт (в 1927) через Атлантику.

1920 Федеріко Фелліні (1920 - 31.10.1993), італійський кінорежисер і сценарист. Зробив значний вплив на сучасне кіно. Його фільми поєднують мрійливість і фантастичність з елементами сатири і епізодами з особистого життя. Серед них "Молоді і пристрасні", "Вулиця", "Ночі Кабірії", "Сатирикон", "Рим", "Амаркорд", "Місто жінок", "Джінджер і Фред" Фелліні був нагороджений спеціальною премією Оскар за свою творчість у 1993.

1946 Девід Лінч, американський кінорежисер.

1963 Інгеборга Дапкунайте, литовська кіноактриса ("Інтердівчинка", "Стомлені сонцем").

1976 Анастасія Волочкова, артистка балету, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі