друкувати


Зареєстровано найпотужніший з середини 2007 року спалах на Сонці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-20 03:01:38
Найпотужніший з середини 2007 року спалах відбувся на Сонці у вівторок увечері, сказано у повідомленні на сайті російської орбітальної обсерваторії "Тесіс", створеної вченими Фізичного інституту імені Лебедева РАН (ФІАН).

"Подія почалася близько 15:00 (ред. - по Києву), максимум спалаху був досягнутий о 15:41; всього ж подія тривала до 16:57, тобто майже дві години. По зростанню потоку рентгенівського випромінювання на орбіті Землі спалах був класифікований як M2.3... Останній раз спалах більшої сили був зареєстрований ще 4 червня 2007 року", - сказано в повідомленні.

"Якщо сплеск активності пов'язаний з новою областю, що з'являється в даний момент на півдні Сонця, то можна відзначити, що в найближчий день вона повинна остаточно вийти у поле зору Землі. Через один-два дні з поверхні нашої планети буде видно і системи сонячних плям, які поки що приховані за сонячним горизонтом", - вважають вчені, повідомляє Освітній портал.

Сонячні спалахи поділяються залежно від потужності рентгенівського випромінювання Сонця на п'ять класів, які позначаються літерами латинського алфавіту: A, B, C, M і X. Мінімальний клас A 0.0, відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі в 10 нановат на квадратний метр, і при переході в кожну наступну категорію збільшується вдесятеро. Під час максимуму попереднього сонячного циклу в кінці жовтня 2003 року спостерігалися спалахи з потоком випромінювання більш одного мільйона нановат - аж до класу X17.

Як відомо, минулого року на Сонці спостерігалася аномально низька активність. Очікувалося, що в травні розпочнеться новий 11-річний цикл.

На думку вчених на Сонці після перерви починається новий сплеск активності, оскільки спалаху передували два інших - силою C5.2, що відбулися біля полудня, а також потужністю C4.9 - близько 12 годин ночі. Інтервали між сплесками активності стають все коротшими, а їх потужність все більша.

Обговорити на форумі