друкувати


5 із 13 проблемних банків будуть виплачувати вклади

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-20 02:41:27
5 із 13 проблемних банків будуть виплачувати вклади. НБУ відмовляється продовжувати мораторій. Правда, кожен банк буде виплачувати по-своєму.

У 5 з 13 проблемних банків мораторій на повернення коштів кредиторам буде знята уже до кінця січня. Ще у двох банків з тимчасовою адміністрацією він закінчився минулого року, повідомляє ТСН.

За законодавством продовжити заборону на повернення коштів НБУ може для трьох із семи банків: "Арма", "Володимирський" і "Столиця".

При цьому у двох останніх шанси на це досить високі. "По банках "Володимирський" і "Столиця" ми будемо розглядати варіант продовження мораторію - їм можна.

"Володимирський" виконує 12 з 13 нормативів, "Столиця" теж добре працює", - пояснює начальник управління кризового менеджменту НБУ Юрій Петров.

Однак деяким банкам пролонгація мораторію не світить. Це "Укрпромбанк", "Діалогбанк" і "Іпобанк", який вже виконав усі фінансові вимоги клієнтів.

Разом із закінченням мораторію перед більшістю проблемних банків постає питання, кому насамперед повертати борги. Багато банків просто завалені судовими рішеннями, зобов'язуючими фінустанови повернути кошти їх кредиторам. За законодавством, списувати кошти з рахунків банку виконавча служба може відразу ж після закінчення мораторію.

З іншого боку, є порядок задоволення вимог кредиторів банку при його ліквідації, і, за словами представника тимчасової адміністрації "Укрпромбанку" Ігоря Власюка, цей же порядок поширюється на банки, які перебувають у підвішеному стані - з тимчасовою адміністрацією (тобто проблемні) і без мораторію. У результаті єдиної думки щодо черговості повернення боргів у банків немає.

В "Укрпромбанку" на судові рішення орієнтуватися не будуть. "Після закінчення мораторію ми будемо дотримуватися черговості виплат, схожою до черговості при ліквідації", - стверджує Ігор Власюк. Так що від звернення до судів кредитори "Укрпрому" ніякої користі не отримають. Більше того, через суди у клієнтів банку можуть тільки виникнути додаткові проблеми. Так, під час перекладу депозитів "Укрпромбанку" в "Родовід" вкладникам, у яких на руках було судове рішення, довелося його відкликати, оскільки в іншому випадку внесок залишився б у проблемному банку.

У банку "Володимирський" абсолютно зворотна ситуація: судове рішення ставить вкладника в першу чергу кредиторів. "У першу чергу банк розраховується з виконавчою службою, а з усіма іншими вкладниками розрахунок буде проходити у міру надходження грошей", - повідомив тимчасовий адміністратор "Володимирського" Анатолій Дроб'язко.

За словами колишнього тимчасового адміністратора "Інпромбанку" Олексія Угрімова, банкам в будь-якому випадку доцільніше спочатку розрахуватися з виконавчою службою.

"Судові рішення за відсутності мораторію обмежують роботу банку: на майно фінустанови, у тому числі і на рахунки, накладається арешт виконавчою службою, що ускладнює його роботу. Тому, щоб банк міг вільніше працювати, виконуються в першу чергу вимоги за рішеннями судів", - пояснює він.

Це підтверджують і юристи. "За виконавчим службам банки поспішають розрахуватися. Іншого виходу в них немає - рахунки заарештовані. Виконавча служба може списати кошти з рахунку і без згоди банку. А далі (після задоволення зобов'язань за рішеннями судів) діє проста хронологічна чергу: хто перший встав, того і тапки ", - говорить партнер юридичної компанії "Александров та партнери" Руслана Музичко.

За її словами, у випадку, коли у банку не вистачає коштів навіть для розрахунків за судовими позовами, виконавча служба об'єднує їх в одне провадження і розподіляє пропорційно між стягувачами.

Обговорити на форумі