друкувати


Ян Маліцький: Українці втомилися та відчувають, що їх підвели

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-20 01:58:12
Гість політичної рубрики директор Центру Східноєвропейських досліджень Варшавського Університету Ян Маліцький (на фото).

Чи можна назвати президентські вибори в Україні 2010 року переломним моментом української історії? Чи бачите Ви можливість якогось доленосного повороту?

Ян Маліцький: Вперше я цього не бачу. Під час минулих президентських виборів кожен з нас мав глибоке переконання, що на його очах твориться історія. Сьогодні я цього не відчуваю. Чому? Двоє політиків, які мають шанси на перемогу – В.Янукович і Ю.Тимошенко – як на мене не представляють різних підходів та поглядів. Звичайно, є надія, що президент Тимошенко буде готовою обманювати всіх та грати з усіма, а отже буде більше співпрацювати з Європою, ніж з Росією. Може вона сама повірить в свої проєвропейські гасла. На даний момент кроки Юлії Тимошенко свідчать про популістський характер її дій та про близьку співпрацю з Москвою: в економіці, енергетиці чи приватизації…

Щодо Януковича, то я не вважаю, що політик, який за часів свого прем’єрства відкинув Україну на декілька десятків років назад в контактах з НАТО, тепер піде в зворотному напрямку. Хоча, можливо, це був би добрий президент в сенсі керування державою, він має досвід та вміння приймати рішення.

Я не вважаю, що ці вибори будуть переломними для України. Боюся, що хто б не переміг, Україна буде все більше підпадати під вплив Москви.

Чи "розворот" України в бік Москви несе загрозу для української демократії?

Ян Маліцький: Ні. Загрози для демократії в дослівному сенсі я не бачу. Москва не має мети нищити українську демократію, адже Росія діє за принципом: спокійно та поступово перейняти, взяти під свій контроль всі ключові елементи держави та впливати на всі політичні сфери України. Я боюся, що Кремль цього разу перестрахувався і має "забезпечення" в різних українських політичних силах. Демократія, яка сьогодні панує в Україні, дискредитує саму себе, а отже жодним чином не перешкоджає Росії.

Чи існує можливість повторення Майдану?

Ян Маліцький: Майдан 2004 року відбувся, адже влада відкрито сфальсифікувала результати виборів. Цього разу влада не дасть такого претексту.

Я дуже часто буваю в Україні і можу зробити висновок, що українці передусім втомилися та відчувають, що їх підвели, їхні надії не здійснилися.

Україна цього року втомилася від ницості виборчої кампанії, яка навіть доходила до відвертого хамства. В Польщі також нарікають на низький рівень політики, але всіх своїх колег я заохочую увімкнути українське телебачення та послухати, що політичні опоненти в Україні говорять один про одного.

Джерело: Польське радіо
Обговорити на форумі