друкувати


Названі найдорожчі кандидати в президенти України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-18 03:53:39
Загальна вартість нинішньої виборчої кампанії, за оцінкою Комітету виборців України, за підсумками першого туру складає близько $800 млн. Причому половина цієї суми доводиться на двох фаворитів гонки - Юлію Тимошенко і Віктора Януковича.

За ними по масштабам витрат слідують Арсеній Яценюк ($125 млн.), Сергій Тігіпко ($100 млн.) і Володимир Литвин ($90 млн.) .В розрахунку на одного виборця більше інших кандидатів витратив Литвин. Кожен з тих, хто проголосував за спікера парламенту обійшовся кандидатові в $146,5. Яценюк витратив на одного виборця $62,6, поставивши другий по значущості антирекорд ефективності виборчої кампанії.

Третій в списку Тігіпко - з показником $28,9. Такі цифри можна отримати, поділивши оцінну суму витрат кандидатів на кількість голосів за наслідками Національного екзит-пола-2010.

"Агітація Тимошенко і Януковича - найдорожча. По витратах вони йдуть практично рівно. У Тимошенко бюджети можуть бути небагато нижче за рахунок бартерних домовленостей з власниками медіа", - відзначає Артем Біденко, керівник Асоціації зовнішньої реклами України, президент групи SA Political Communications.

В загальному підсумку кампанія Януковича обійшлася йому в $200 млн., а нинішньому прем'єрові президентська гонка коштувала близько $190 млн..Витрати Інни Богословською, за її словами, складуть близько 10 млн. грн. ($1,25 млн.). В той же час голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко оцінює виборчу кампанію цього кандидата в $20-30 млн.

По словах Яценюка, він витратив на свою кампанію суму, еквівалентну $10 млн. У КВУ витрати цього кандидата (включаючи ті, що були понесені до офіційного старту передвиборної гонки) оцінили в $100-150 млн. За даними виборчого штабу кандидата в президенти Ющенка, його витрати на передвиборну кампанію склали 32,6 млн. грн. Основна частина коштів витрачена на телевізійні ефіри - 22,2 млн. грн. За даними експертів газети, вибори-2010 обійшлися нинішньому президентові в $10-12 млн, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі