друкувати


8 див світу, знищених туристами (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-18 03:13:46
Наплив туристів і небажання влади регулювати потік людей і вкладати гроші у захист національних пам'яток практично знищили найкращі місця світу.

Британське видання Wanderlust Travel надрукувало перелік туристичних об'єктів, практично знищених руками туристів.

1. Ваді Рам, Йорданія .В останні десятиліття розвиток туризму в Йорданії йшов бурхливими темпами і практично кожен, хто приїжджав або приїжджає в країну, вважає своїм обов'язком побачити живописні місячні пейзажі Ваді Рам, прокотившись пустелею на джипі. На цей момент колеса бувалих повнопривідних автомобілів до такого ступеня зорали піщані дюни, що знайти недоторкане місце стало практично неможливо. Основна проблема полягає в тому, що подолавши пустелю на три частини бедуїнські племена займаються виключно заробітком грошей, не піклуючись ні про будівництво нормального житла для мандрівників, ні про закупівлю нових джипів. В результаті, унікальні ландшафти поступово втрачають свою привабливість, а отримані від туристів кошти осідають у міських торговців, не приносячи ані самої пустелі, ані її мешканцям жодної користі. Хоча, завдяки своїм особливостям, Ваді Рам легко могла б стати єдиним центром екологічного пустельного туризму.

2. Яншо, Китай. Ще зовсім недавно Яншо був справжнім раєм для мандрівників, які втомилися від шуму і суєти величезних туристичних груп. На жаль, китайський туристичний ринок росте і містечко все частіше стали включати в свій маршрут величезні туристичні автобуси. В даний час Яншо приймає більше трьох мільйонів людей на рік, кришталево чиста річка, що протікала тут колись, практично перетворилася в каналізацію, а будинки місцевих жителів на вулицях міста змінилися нескінченними готельчиками. Продавши свої будинки іноземцям, які хочуть робити тут бізнес, аборигени тікають з міста в пошуках втрачених краси і усамітнення. На щастя, в околицях тихих місць залишилося чимало. У цьому легко переконатися, взявши напрокат велосипед і здійснивши неквапну прогулянку, милуючись на нескінченні рисові поля і мальовничі гірські пейзажі.

<3. Тулум, Мексика. Всього 30 років тому оточені кораловими рифами широкі пляжі Канкуна були практично порожні, а місцеві жителі заробляли на життя рибалкою. В даний час все узбережжя забудовано величезними готелями і парками розваг, а аборигени, нащадки індіанців майя, потихеньку забувають рідну мову, яку навіть перестали викладати в школах. Тепер же цивілізація дісталася й до останнього оплоту майя в регіоні - міста Тулум. Тисячі туристів щодня прямують до пірамід і храмів індіанської цивілізації, наповнюючи місто шумом і суєтою. В даний час в планах влади будівництво міжнародного аеропорту і крупного центру відпочинку на ще незайманій частині узбережжя, що остаточно перетворить регіон у звичайний, нічим не примітний туристичний рай з рекламних проспектів.

<4. Стоунхендж, Великобританія. До останнього часу путівники ретельно замовчували, що протягом усього XX століття стародавній пам'ятник піддавався реставрації. Причому, бетонуючи і переміщаючи каміння, будівельники керувалися зовсім не історичною достовірністю, а тим, як це буде виглядати на фотографіях. В результаті, оригінальне розташування каміння практично повністю порушено, а більшість туристів приїздять сюди лише для того, щоб прогулятися від автостоянки до найближчого каменя, зробити фотографії і поїхати далі. В даний час активісти розгорнули агітаційну кампанію за те, щоб прибрати автомагістралі в тунелі і зробити простір більш відкритим, але поки що всі їхні спроби марні.

5. Мачу-Пікчу, Перу. Пам'ятник великої імперії інків, що пережив у минулому чимало воєн і землетрусів, виявився не готовий до напливу відвідувачів. Дві з половиною тисячі людей, які щодня приїжджають у місто, посприяли тому, що в минулому році пам'ятник був внесений до списку зникаючих архітектурних об'єктів. Побудований в 2007 році міст у районі Санта-Тереза лише посилив проблему, оскільки відкрив ще один шлях для туристів, і тепер підібратися ближче до стародавніх пам'ятників можна практично без зусиль.



6. Джайсалмер, Індія. У 2008 році помилуватися на жовті піщані стіни загублені в пустелі міста приїхали 300 тисяч людей. Всього лише за 10 років потік туристів в Джайсалмер, що стоїть на перехресті торгових шляхів, збільшився в 3 рази, і місцева інфраструктура абсолютно не справляється з напливом людей. Основну проблему представляє застаріла система каналізації: через тріщини в старих трубах вода просочується в пісок, підмиваючи грунт, що вже призвело до утворення тріщин. Єдиним способом вирішити проблему є повна заміна застарілої системи, але грошей на це у влади немає. Положення ускладнюється тим, що кожна третя сім'я Джайсалмер живе за рахунок туризму, а тому спроби обмежити кількість приїжджих миттєво відображаються на загальному добробуті міських жителів.

7. Тімбукту, Малі. Незважаючи на те, що в 2010 році фестиваль Туарегів в пустелі, недалеко від Тімбукту відсвяткує свій 10-річний ювілей, міжнародні організації настійно не рекомендують приїжджати у Малі. У регіоні господарює «Аль-Каїда» і існує велика загроза тероризму. За інформацією місцевого міністерства закордонних справ, терористи збираються розширювати свої сфери впливу за рахунок тих регіонів, де слабка поліція і мало жителів, а таких місць в околицях Сахари чимало. Якщо раніше в Тімбукту приїздило не менше десяти тисяч людей на рік, то зараз їх кількість різко скоротилася.



8. Затока вогнів, Тасманія . Після того, як в 2008 році Lonely Planet включив пляж до списку кращих об'єктів, туристи виявили, що розташуватися практично ніде. Майже все 30-кілометрове узбережжя заповнене наметами і кемпінгами, і знайти місце для ночівлі не так-то просто. На щастя, Lonely Planet згадав лише південну частину пляжу, а тому, якщо зміститися трохи на північ, все ще залишається шанс знайти містечко тихіше, хоча на усамітнення розраховувати точно не варто.

Розвиток туризму завжди сприятливо позначається на економіці країни, але якщо не підходити до процесу розумно і не регулювати потоки мандрівників, а прагнути лише отримати побільше грошей, неважко залишитися без пам'яток взагалі, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі