друкувати


Емоційний стрес може провокувати зростання ракових пухлин

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-15 04:08:25
Дослідники з Єльського університету (США) виявили, що щоденний емоційний стрес, який отримується на роботі, вулиці, удома, може провокувати зростання ракових пухлин.

Виявляється, будь-який вид травми, будь то психічна або фізична дія, стає своєрідним "містком", за допомогою якого ракові клітини мутантів групуються і утворюють смертельно небезпечну суміш. До стресів вчені також відносять різні інфекції та запальні процеси, повідомляє Освітній портал.

До цих пір медики були упевнені, що для початку зростання пухлини необхідно, щоб в одній клітині сталося більш за одну мутацію, що викликає рак. Проте експерименти з плодовими мушками (дрозофілами) показали, що мутації можуть ініціювати рак, навіть якщо вони відбуваються в різних клітинах.

Нагадаємо, що на долю раку припадає майже чверть щорічних смертей в Сполучених Штатах. При цьому 30% смертей онкохворих відбувається через рак легенів, 10% - товстої і прямої кишок, 7% - молочної залози і близько 5% - простати.

На тлі зниження смертності від найпоширеніших форм раку зростає число жертв раку печінки. Серед жінок також підвищується смертність від раку підшлункової залози, а серед чоловіків - від раку стравоходу і меланоми.

Обговорити на форумі