друкувати


ЦВК: Транзитний сервер – це страшилка, але фальсифікації будуть

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-14 05:07:11
Використання транзитного сервера для фальсифікації підсумків голосування на виборах Президента України неможливе, але порушення будуть. Про це заявив голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал.

"Немає ніякого транзитного сервера. Між ЦВК і СБУ існує хороший рівень співпраці. Ми нещодавно ухвалили відповідну постанову. Для маніпулювання сервером ЦВК необхідна змова кількох посадових осіб, що практично неможливе. Сьогодні транзитний сервер - це страшилка", - зазначив глава Центрвиборчкому.

Разом з тим, за його словами, спроб фальсифікувати підсумки виборів не уникнути. "Якщо існуватиме і надалі висока конкурентність, то все буде мінімізовано. Хоча деякі "ініціативи" на місцях можливі. Втім, я не знаю жодної країни, де б порушень на виборах не було. Стовідсоткової "стерильності" виборів досягти неможливо", - пояснив Шаповал.

За його словами, головні проблеми виникатимуть, швидше за все, на рівні дільничних комісій. "Звичайно, під час виборів будуть якісь спроби досягти бажаного шляхом порушення закону. Скільки буде таких ситуацій - ніхто не спрогнозує", - сказав голова ЦВК.

Разом з тим, на його думку, одним із методів фальсифікації є використання політтехнологій. "Звичайно, якісь маніпуляції можливі. Зазначу, що у нас є така професія, яку я не зовсім сприймаю, - політтехнолог. Тобто фактично прямо признається, що шляхом використання політтехнологій волевиявлення виборців може бути штучно зорієнтоване, а значить - сфальсифіковане. Це і є фальсифікація, адже відповідним чином перевертається принцип суверенітету народу як носія влади", - вважає Шаповал.

Крім того, він зауважив, що приблизні результати голосування з'являться наступного дня після дня виборів, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі