друкувати


Сталіна, Молотова і Кагановича визнано винними у Голодоморі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-14 01:29:24
Суд визнав радянських керівників винними в здійсненні геноциду українського народу - організації Голодомору в 1932-1933 роках. Про це повідомила прес-служба СБУ.

У середу Київський апеляційний суд розглянув кримінальну справу, порушену й розслідувану СБУ за фактом Голодомору 1932-33 років.

У повідомленні СБУ йдеться про те, що згідно з висновком проведеної у ході досудового слідства судової науково-демографічної експертизи Інститутом демографії та соціальних досліджень, внаслідок вчиненого геноциду в Україні загинуло 3 мільйони 941 тисяча осіб.

Суд визнав винними у геноциді Сталіна, Молотова і Кагановича. Водночас, справа закрита у зв'язку з їхньою смертю.

Суд доволі швидко розглянув цю справу. Перше засідання відбулося 12 січня. Воно тривало 10 хвилин. А 13 січня Апеляційний суд Києва вже оприлюднив вирок. Саме оприлюднення тривало 2 години. Основна частина вироку була присвячена спогадам очевидців Голодомору.

Ігор Юхновський, керівник інституту Національної пам'яті прокоментував Бі-Бі-Сі прийняте судом рішення:

"Ще у 1989 році було відповідне рішення американського конгресу і дослідження американської конгресової комісії, по-друге було відповідне дослідження з боку органів радянського союзу. По-третє цією бідою Україна живе у всі часи свого існування. По-четверте була прийнята постанова Верховної ради тому, те, що сталося у судовому порядку можна назвати судовим необхідним закінченням цієї справи.

Ця справа була відома давно, і було абсолютно необхідно топтатися по протоптаній дорозі, тому я вважаю, що все було зроблено нормально.

Тим більше, що Служба безпеки України скористалася тими роботами, які провів Інститут національної пам'яті, зокрема створення книги пам'яті. Над створенням цієї книги працювали цілі групи в тих 18 областях, в яких був Голодомор. Це не є дослідження початку, це є закінчення великого дослідження, яке велося по всій країні".

Також пан Юхновський назвав цілком логічним розгляд справи у суді, і визнання винних згідно з українським кримінальним законодавством.

Обговорити на форумі