друкувати


Конкурс Євросоюзу: "Студент з ініціативою"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-14 12:04:02
Підготовка до організації та втілення у життя спільного українсько-польського проекту під такою назвою розпочато в Івано-Франківську. Детальніше про новацію "Кур’єру Галіційському" розповідає начальник івано-франківського міського управління економічного та інтеграційного розвитку Богдан Білик.

- Це другий конкурс Євросоюзу спрямований на розвиток транскордонної співпраці. Для нашого міста подібне, хоча і є новинкою, проте ми вже стикалися із великими новаціями. Так нещодавно ми подали свої пропозиції щодо утилізації твердих побутових відходів у рамках співпраці України Румунії-Словакії-Угорщини. Наразі це знаходиться в процесі розгляду. Тепер ми беремо участь у проекті для розвитку транскордонної співпраці "Люблін-Луцьк-Львів-Івано-Франківськ". Кожне місто готуватиме щось особливе. Кожне місто має свій напрям: Луцьк спрямовуватиме свої новації на розвиток туризму, Львів готуватиме проект пов'язаний із будівництвом притулку для тварин, Люблін ратуватиме за вдосконалення міжнародної співпраці та обміну досвідом, а Івано-Франківську довірили молодіжні питання.

Отож проект стосуватиметься роботи зі студентською молоддю. Його метою буде залучення майбутнього нашої держави у праці в органах місцевої влади та створення власного бізнесу, активізація й спрямування їхній думок та ідей на транскордонну співпрацю.

- Чому Івано-Франківську доведеться реалізувати молодіжний проект?
- У нас на високому рівні працює молодіжний міськвиконком, є багато молодіжних діяльних організацій. Окрім того, маємо багато польських міст-партнерів, з якими вже підписано угоди по молодіжній співпраці. До новації долучаться і представники Луцька та Львова, але пріоритет матиме все ж Івано-Франківськ. Ми організовуватиме всі заходи, передбачені новацією.

- Що конкретно буде зроблено?
- Із кожного міста відбиратимемо по 30 студентів, із трьох міст, які проходитимуть навчання та стажування. Потім із 30 відберуть по десять найкращих, які поїдуть до Польщі та стажуватимуться у закордонних органах місцевого самоврядування, вузах, бізнесових структурах. Хто вже що собі вибере. Також вони писатимуть проекти й бізнес-плани. Із цих молодих людей тільки двоє отримають фінансування в розмірі до восьми тисяч євро на реалізацію своїх спільних українсько-польських новацій.

- Які студенти матимуть право брати участь у такому своєрідному конкурсі?
- Усі, хто може запропонувати щось конструктивне. Для того, аби потрапити у число найкращих, потрібно буде спочатку заповнити анкету, яка буде опублікована на сайті міста. Над анкетою уже працюють представники молодіжного міськвиконкому. Окрім того, буде організована польсько-українська школа лідерів. На базі уже існуючих подібних організації в двох країнах молодь перехресно вивчатиме мови, аби спілкуватися, працювати по спільних євронапрямках та будувати майбутнє.

Цікавим стане й те, що у Львові, Луцьку та Івано-Франківську буде виготовлено Бандери із фото та коротким описом проектів переможців українсько-польського конкурсу. Гадаю, що це добрий приклад та реклама майбутнього держави.

- Хто фінансуватиме проект?
- На це передбачені гроші із Євросоюзу при залучені десяти відсотків коштів із місцевих бюджетів українських міст. На увесь проект передбачено 230 тисяч євро.

Розмовляла Галина ПЛУГАТОР,
Джерело: "Kurier Galicyjski
Обговорити на форумі