друкувати


Різдвяний "павук" — одне з найдревніших солом'яних творінь

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-14 11:20:14
Замість ялинки — солом'яні "павуки". На Івано-Франківщині досі збереглися традиції виготовлення величних різдвяних композицій із соломи, схожих на павутину. Правда, сучасних прихильників древнього мистецтва не прибуває.

Колись у прикарпатських селах напередодні різдвяних свят ставили не звичні тепер зелені ялинки, а "павуки" із соломи. Їх вважають символом Різдва і Всесвіту. "Павуки" на думку мистецтвознавців — одне з найдревніших солом'яних творінь. У наших предків вони були ще й символом хліборобства.

"Солома, солом'яні вироби — це як вінець хліборобської праці, — запевняє директор музею Марка Черемшини Руслана Кіреєва. — Не пропадало дарма нічого. Зерно, знаємо, що використовувалося для харчування, з житнього околоту пошивали хати і робили отакі чудові прикраси, які були радістю і для дітей, і для всієї родини".

Василь Матійчик — один із небагатьох майстрів, які спеціалізуються на виготовленні солом'яних виробів. Талант до таких шедеврів він успадкував від матері. Митець розповідає, що до 1939 року солом'яні "павуки" були у кожній хаті.

"В основному “павук” починається не з соломи, нитки і голки, він починається з поля, з плуга, з сівби, — розповідає пан Матійчик. — І тоді, коли вже вижали, принесли додому той околіт, околіт — це солома, заносили до хати і робили "павука", бо скоро різдвяні свята".

Багато років азам древнього мистецтва майстер навчає школярів і власних дітей. Дві донечки — Оксана та Оля — уже самі можуть давати уроки з виготовлення "павуків". Вони переконані, що навчитися цьому може кожен, а головне тут навіть не терпіння, а бажання.

"Щоб зробити традиційного “павука” потрібно 12 соломинок однакового розміру, — говорить молода майстриня Оксана. — Спочатку ми надіваємо чотири соломинки, їх скріплюємо. Насиливши вісім соломинок, ми їх скріплюємо між собою поперечними соломинками".

Щороку сім'я Матійчиків виготовляє нового "павука". В його основі стоїть трикутник — символічна і багатозначна фігура. За традицією, солом'яне творіння вивішують навпроти дверей і прикрашають квітами або штучними прикрасами, як новорічну ялинку. Оберігати всю сім'ю "павук" буде до наступного Різдва, повідомляє ОТБ Галичина.

Обговорити на форумі