друкувати


"Зимовий табір – 2010" для дітей у Ворохті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-13 05:18:36
П’ятдесят вихованців шести українських шкіл-інтернатів – Угорницької, Перечинської, Тернопільської, Олександрійської, Харківської та Володимир-Волинської – відпочивали у "Зимовому таборі - 2010" у Ворохті з 3 по 13 січня 2010 року.

Відпочинок у Карпатах став можливим завдяки спільним зусиллям Міжнародного благодійного фонду "Нове покоління" та "Help Us Help The Children" (проект Канадського благодійного фонду "Дітям Чорнобиля"). Спонсори табору – українські та канадські меценати. Значна частина коштів була зібрана під час Благодійного бенкету та "тихого" аукціону, проведеного фондом "Нове покоління" у листопаді минулого року. Цьогоріч зимова Ворохта приймала дітлахів уже вшосте, повідомляє Яремче.org.

То ж різдвяні свята у Карпатах вдалися на славу. Адже щоб відпочинок став комфортним, потрібні лише добрі люди, гарний настрій, бажання та винахідливість. "Не дивлячись на те, що зима нас трішечки підвела, обділивши снігом, діти надзвичайно щасливі, - говорить Оксана Бистричан, директор з програм фонду. - Нова родина, друзі, розваги, катання на лижах, Свята Вечеря, Різдвяна служба у церкві... Ми навчили дітей готувати кутю, власноруч робити ялинкові прикраси та карнавальні костюми. Це надзвичайно захоплюючий процес".

Світланка Зоринець з Перечинської школи-інтернату дуже радіє нашій зустрічі. "Дуже добре, що є люди, які піклуються про нас, дітей-сиріт", - не приховує позитивних емоцій дівчина. - Я пишаюся своїми новими друзями. І, нарешті, мені вдалося навчитися кататися на лижах! Хочу повертатися у табір знову й знову". Мріє повернутися у табір "Нового покоління" й Ігор Патерус з Угорницької школи-інтернату. Хлопець каже, що зробить усе можливе й навіть неможливе для того, щоби знову приїхати у це, вже рідне для нього, місце.

Чи не найдивовижнішим та казковим дійством став для дітей Різдвяний Святвечір. З появою першої зірки вони куштували справжню українську кутю - з пшениці, з медом, маком та горіхами. Різдво ж, як і годиться, почали святкувати з Служби Божої в церкві. Потім діти ходили з вертепом, співали колядки та розігрували сцени про народження Христа. Адже недарма кажуть, чим більше колядників одвідає оселю, тим щедрішим буде для родини рік. Не забули і про літніх людей - у рамках програми "Добре діло" вони відвідали самотніх жителів Ворохти. "Мені дуже подобається у Ворохті, - ділиться враженнями Саша Зубов з Харківської школи-інтернату. - Тут свіже повітря, друзі та багато цікавих несподіванок. Мрію, коли виросту, також створити фонд, який буде мати назву і гасло "Нове покоління". Буду заробляти гроші та відкладати їх на організацію таких таборів або ж просто роздавати дітям. Бо, як голосить прислів’я, – не в грошах щастя".

Цього року організатори табору наважився на ще один важливий крок – допомогли "підкорити" лижі дітям, хворим на дитячий церебральний параліч (ДЦП). "Параліч – це не вирок на все життя. Ми розуміємо наскільки важливою є реалізація системних проектів у сфері допомоги діткам з особливими потребами, - говорить Юлія Кацун, прес-секретар фонду. – Дітки з діагнозом ДЦП, яких ми привезли до табору, рухливі, катаются на лижах, вони такі ж діти, як і інші, просто потребують більше нашої опіки та уваги. І ми намагаємося робити усе необхідне для того, щоб максимально інтегрувати їх до повноцінного суспільного життя. Адже дуже важливо, щоб ми перейшли не тільки фізичні, а й психологічні бар’єри. Сподіваюся, що такий відпочинок стане для діточок вірою в краще майбутнє".

"Зимовий табір – 2010" проходив під гаслом "Чарівна казка за вікном блукає, "Нове покоління" Різдво зустрічає". З 3 по 13 січня дітьми опікувалися 28 волонтерів, вихователів та майстрів з України та Канади. Щодня для вихованців табору проводилися цікаві та корисні для дитячого сприйняття майстерні: "Вертеп", "Бойовий гопак", "Флористика" та "Психологічне Я". Ну а катання на лижах на фоні розкішних пейзажів, якими може похвалитися "Буковель", шанують завжди!

Обговорити на форумі