друкувати


Противсіх – не проти всіх…

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-13 04:50:10
Менш як за тиждень до виборів в Україні оголошено про створення Всеукраїнського об’єднання протестних сил "Проти всіх". Політологи припускають, що акція є однією з передвиборних технологій.

Рішення про утворення Всеукраїнського об’єднання протестних сил "Проти всіх" ухвалили на першому об’єднавчому з’їзді у Києві учасники однойменного молодіжного руху та прихильники кандидата на Президента Василя Противсіха.

Рух "Проти всіх" має на меті зібрати разом противників основних кандидатів на посаду глави держави. Водночас політологи припускають, що таке об’єднання є лише передвиборною технологією одного з основних кандидатів на посаду глави держави.

Оренда столичного Жовтневого палацу коштує 84 тисяч гривень на добу. Це лише частина суми, на яку розщедрився нині кандидат на Президента Василь Противсіх. Слід іще врахувати як мінімум вартість проїзду до Києва двох тисяч прихильників чи то кандидата, чи то протестного руху, та подарунків. За останнє, а це були футболки з шаликами, перед початком з’їзду мало не побилися.

Зате саме зібрання відбулося мирно й швидко. Учасники одноголосно підтримали створення Всеукраїнського об’єднання протестних сил, яке очолив Василь Противсіх. Кандидат відмовлявся від підтримки чинної влади й обіцяв, що об’єднання працюватиме на користь демократичного розвитку України.

"От нехай депутати зберуться і проголосують, щоб парламентарів поменшало до трьохсот, щоб вибори були на мажоритарній основі, щоб хто був при владі міністром, депутатом, не мав права балотуватися щонайменше 10 років", – запропонував він.

Пенсіонерка Катерина Калениківна прийшла на з’їзд, бо не підтримує жодного з кандидатів на Президента. В тому числі, і Василя Противсіха. "Вони всі однакові, навіть не знаю, за кого голосувати. А в цьому кандидатові, чесно, я не бачу лідера", – каже вона.

Сумніваються в ефективності роботи протестного об’єднання і політологи. Провідний науковий співробітник Інституту політичних та етнонаціональних досліджень НАНУ Віктор Котигоренко припускає, що акція є однією з передвиборних технологій. "Гіпотетично запит на таке об’єднання є, – зазначає експерт. – Проте, зважаючи на дії цього кандидата, можна говорити, що цей рух – суто технологічний процес, який має на меті або зменшити явку на виборах, або збільшити кількість протестного електорату".

Утім є політологи, які відверто заявляють, що Василь Противсіх – це передвиборна технологія штабу Віктора Януковича. За словами політтехнолога Тараса Березовця, на користь цієї тези свідчить низка фактів. "Є багато інформації, яка фактично підтверджує те, що Противсіх є по суті технічним кандидатом. Про це свідчить, наприклад, те, що більшість із членів виборчих комісій, які представляють Противсіха, на попередніх виборах представляли Януковича", – зазначає пан Березовець, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі