друкувати


"Сталеві строфи Марка Боєслава"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-13 03:53:04
Фільм під такою назвою вже за кілька тижнів можуть побачити глядачі Прикарпаття, а згодом всієї України. Знято стрічку за ініціативою історика, почесного члена спілки краєзнавців Прикарпаття Зіновія Бойчука.

"Спочатку до сторіччя знаного земляка, уродженця села Боднарів Калуского району, хотілося зробити невеличкий телевізійний нарис, але коли було переглянуто всі архівні матеріали, то зрозуміли, що тут треба знімати фільм, – каже автор і режисер. – Сцени стрічки детально прив‘язані до документальних свідчень. Творчий колектив намагався точно відтворити елементи одягу, озброєння та предметів побуту повстанців".

Зйомки відбувалися у тих місцях, де воював Марко Боєслав. Навіть вдалось віднайти два бункера, де переховувався поет. До речі, в одному із бункерів Боєслав загинув разом з особистою друкаркою, яка мала псевдо "Черемшина". Саме цій дівчині поет присвятив слова пісні "Рости, рости, Черемшино", яка є популярною у народі і сьогодні. Проте найважче вдавалось інсценувати бої. У постановці таких сцен допомагало львівське товариство "Пам’ять". У зйомках беруть участь не професійні актори, а прості люди, часто – сучасники зображуваних історичних подій. Фінансування стрічки взяли на себе "Прикарпаттяобленерго" та обласна влада.

У процесі роботи над стрічкою тривала й пошукова діяльність. Прикарпатцям пощастило: у лісі на межі Галицького та Калуського районів знайшовся архів Михайла Дяченка, що зберігався у звичайнісінькому бідоні. Частина творів, на жаль, знищена часом Але найціннішим для історії, культури та літератури є п’єси повстанця, адже до цього часу вважалося, що Марко Боєслав був лише поетом, а про його драматургічну творчість ніхто не знав. У зйомках та пошукових роботах творчому колективу активно допомагають родичі повстанського поета.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі