друкувати


Британські вчені переконують: зайва вага в бедрах корисна для здоров

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-13 02:18:19
Британські вчені переконують: зайва вага в бедрах, сідницях і стегнах корисна для здоров'я, бо захищає від деяких хвороб серця і порушень метаболізму.

Жировий прошарок у бедрах, вважають експерти, вбирає шкідливі жирові кислоти і містить протизапальну речовину, яка запобігає закупорці артерій.

Група дослідників з Оксфордського університету каже, що великий зад - набагато краще для людини, ніж зайва вага довкола талії, яка жодним чином організм не захищає.

У статті, вміщеній спеціалізованим виданням International Journal of Obesity, вчені пишуть про потребу знайти методи навмисного нарощування жирового прошарку сідниць.

А в майбутньому лікарі, ймовірно, рекомендуватимуть пацієнтам перерозподіл жирової тканини в стегна і сідниці, щоб захистити організм від серцево-судинних хвороб і порушень обміну речовин на зразок діабету.

Дослідники також застерігають, що надто мала кількість жиру в бедрах може призвести до серйозних розладів обмінних процесів на зразок синдрому Кушінга (синдром гіперкортицизму).

Не вага, а форма тіла. Статистика свідчить, що жир у стегнах і сідницях розсмоктується набагато повільніше, ніж у талії.

Хоча це може видаватися комусь небажаним явищем, насправді воно є корисним, бо коли жири швидко розщеплюються, внаслідок цього вивільняється велика кількість цитокінів, які можуть викликати в тілі запальні процеси. Ці цитокіни пов'язують із серцево-судинними хворобами, інсулінорезистентністю і діабетом.

Сідничний жир, який спалюється повільніше, виробляє також більші кількості гормону адіпонектину, який захищає артерії і сприяє оптимізації вмісту цукру в крові та спалюванню жирів.

Для порівняння, якщо зайва вага зосереджена на животі і форма тіла є круглою, яблукоподібною, то ризик захворіти на діабет чи серцеві розлади набагато вищий.

Провідний науковий співробітник Оксфордського університету Константінос Манолопулос каже, що форма тіла в цьому контексті є визначальною.

Константінос Манолопулос: "Форма тіла має значення, бо від неї залежить, де саме відкладається жир. Жир у стегнах і бедрах - добре для вас, а на животі - погано."

Від додає, що в ідеалі за умови гладенького живота що більше жиру в стегнах і сідницях, то краще. Але визнає, що "на жаль, практично неможливо уникнути одного без іншого".

Фотіні Розакеас із Британського фонду досліджень серцевих хвороб наголосив на досягненнях нового дослідження: "Воно допомагає нам краще зрозуміти, як поводяться в тілі жири, і виробити нові підходи до зменшення серцево-судинних хвороб. Якщо ви маєте зайву вагу, збільшені розміри талії, то важливо поміняти стиль життя, дієту - і зменшити ризик серцевих хвороб."

Обговорити на форумі