друкувати


Росія боїться, що Янукович-президент перегляне газові контракти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-13 02:12:35
У "Газпромі" побоюються перегляду контрактів на постачання газу в Україну після зміни влади в країні.

Офіційний представник російського газового холдингу Сергій Купріянов заявив, що монополія сподівається, що новий президент України все-таки не стане переглядати газові угоди, повідомляє ТСН.

Проте юридичний департамент "Газпрому" вже приступив до підготовки лінії захисту в судах угод щодо постачання газу, підписаних 19 січня 2009 року, розповіло високопоставлене джерело в компанії.

Про намір змінити договори вже заявив кандидат у президенти України Віктор Янукович.

"Кандидат, який має найбільші шанси, за даними соцопитувань, стати президентом, вже завив про намір переглянути ці договори. Тому 12 січня було дано доручення підготувати стратегію їх захисту", - заявили у "Газпромі".

Тим часом високопоставлене джерело в Партії регіонів пояснило, що у разі якщо Віктор Янукович стане президентом, він має намір активно скористатися рішенням Ради національної безпеки і оборони, прийнятим в 2008 році, яке зобов'язує Кабмін вести переговори у газовій сфері за директивами, затвердженими президентом.

"Наша позиція буде полягати в тому, що якщо Росія не готова постачати нам газ, то ми можемо купувати його в Туркменії, де є його надлишки і ціна цілком прийнятна", - сказав співрозмовник.

Нагадаємо, ціна туркменського газу для Росії на 2010 рік складе 195-200 дол. за тисячу кубометрів. Джерело в Партії регіонів пояснило, що Україна може домогтися поступок від Росії, спираючись перш за все на свій статус монопольного транзитера газу.

У ПР вважають, що в "Газпромі" не зацікавлені в припиненні поставок українського газу в країни Євросоюзу, оскільки збитки в цьому випадку лягають на російську монополію, а не на українську сторону.

Експерти погоджуються, що цей рік є найкращим часом для того, щоб домогтися поступок: споживання газу у світі падає, а Росія планує відмовитися від ряду обходять Україну газопроводів.

Зазначимо, що до Росії прибув прем'єр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, який проведе переговори з прем'єром РФ Володимиром Путіним і президентом Дмитром Мєдвєдєвим.

За даними впливової турецької газети Today `s Zaman, в ході переговорів турецький прем'єр має намір запропонувати Росії взяти участь у будівництві Nabucco, відмовившись від будівництва газопроводу South Stream, який до цих пір вважався головним конкурентом української газотранспортної системи.

Обговорити на форумі