друкувати


Кожен п’ятий українець готовий продати голос на виборах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-12 04:06:12
76% українців не мають наміру продавати свій голос на виборах. Водночас, сумарна кількість людей, які за тих чи інших умов готові продати свої голоси, наближається до 20%. Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, оприлюдненого на прес-конференції в Києві науковим керівником фонду "Демократичні ініціативи" Іриною Бекешкіною.

"Більшість виборців не згодна продати свій голос в обмін на голосування за певного кандидата. За будь-які гроші готові продати свій голос менш, ніж 2% громадян. У той же час майже 6% готові це зробити, якщо їх буде влаштовувати сума", - сказала вона.

Водночас, за словами Бекешкіної, 13% опитаних висловили згоду продати свій голос у тому разі, якщо вони все одно збиралися проголосувати за цього кандидата. І таких респондентів виявилося найбільше в Києві та Криму. Разом з тим, сума, яка "влаштовує" тих, хто готовий продати свій голос, переважно становить понад 500 грн. І на такі гроші готові погодитись 13% виборців.

Як зазначила Бекешкіна, найбільше схильні до продажу свого голосу ті люди, які готові проголосувати проти всіх (18% респондентів).

У той же час 87% виборців, які віддають перевагу Олегу Тягнибоку, не згодні за будь-яких обставин продати свій голос, 80% прихильників Петра Симоненка та 77% Анатолія Гриценка заявили теж саме. Говорячи про суми, на які готові погодитися виборці, 0,6% назвали суму 50 грн, 1,1% – 51-100 грн., 101-200 грн. - 2,3% виборців.

Аналізуючи ці дані Бекешкіна зауважила, що попри те, що більшість виборців не готові продати свій голос, громадська думка не надто засуджує це явище. Зокрема, продаж голосів однозначно засуджують 53% респондентів, 33% - загалом ставляться негативно, але з розумінням, бо "всякі бувають у людей ситуації". А 10% ставляться до такого явища позитивно, говорячи: "чому б людям не заробити".

Разом з тим, 44% опитаних основну причину тому, чому люди погоджуються продавати свій голос, вбачають у скрутному матеріальному становищі громадян, 30% бачать причину в тому, що виборцям "байдужі всі кандидати", і лише 15% схильні пояснювати продаж голосів тим, що "люди жадібні і хочуть на усьому заробити".

Даючи оцінку цьому пункту опитування Бекешкіна висловила сумнів, що тенденція підкупу суттєво вплине на результат виборів. У той же час вона вважає таку ситуацію небезпечною і такою, над якою треба замислитися перед проведенням виборів до місцевих органів влади, оскільки для отримання "необхідного" результату під час таких виборів треба скуповувати значно меншу кількість голосів.

Загальнонаціональне опитування було проведене фондом Демократичні ініціативи з 12 по 26 грудня минулого року.

Усього було опитано 2010 респондентів за загальнонаціональною вибіркою, репрезентативною за такими характеристиками як стать, вік, освіта, тип та регіон проживання. Похибка вибірки не перевищує 2,3%, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі