друкувати


Уроки української

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-12 03:19:51
Комфортабельний — комфортний. Ці слова, близькі і за формою, і за значенням, походять від одного слова — комфорт, але утворені за допомогою різних суфіксів. В українську мову слово комфорт потрапило за посередництвом російської мови з англійської (анг. сomfort — підтримка).

У загальномовному словнику прикметники комфортабельний і комфортний є словами з фактично однаковим значенням "вигідний, зручний". Найчіткіше відтінки у значенні цих синонімів виявляються в їхній сполучуваності. Усталилися такі словосполучення: комфортні умови, комфортний відпочинок, комфортне середовище, але комфортабельна квартира, комфортабельний літак (автобус), комфортабельні меблі.

Отже, комфортабельний — це переважно зовнішній комфорт, побутові зручності. Від нього й утворено іменник комфортабельність на позначення якості.

Прикметник комфортний має тісний зв’язок зі словами комфорт, комфортність, які можуть уживатися не тільки для характеристики якихось побутових зручностей, зовнішніх умов, а й навіть внутрішнього стану людини (психологічний комфорт, душевний комфорт).

Автор: Ніна ПОЛІЩУК, "Вільний голос"
Обговорити на форумі