друкувати


Буковина здобула друге місце серед регіонів України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-12 11:12:16
Про підсумки соціально-економічного розвитку краю у 2009 році та найближчі перспективи Буковини йшлося під час селекторної прес-конференції голови Чернівецької обласної державної адміністрації Володимира Куліша та голови Чернівецької обласної ради Івана Шилепницького.

Очільники краю зупинилися на основних досягненнях в області протягом минулого року, торкнулися тих проблемних питань, які потребують вирішення, окреслили ті завдання, які стоять перед владою цього року. Минулий рік завершився відкриттям дитячого садка в Боянах Новоселицького району, а рік нинішній розпочався відкриттям позавчора в Колінківцях на Хотинщині комплексу соціально-побутових послуг на селі. Як відзначив Володимир Куліш, ці приклади свідчать насамперед про те, що у минулому році, як і в попередні роки, крайова влада зосереджувала свої зусилля на розвитку інфраструктури Буковини. Про це повідомляє прес-служба Чернівецької ОДА.

При цьому, до вирішення проблем області були залучені територіальні громади і бізнес. Володимир Куліш переконаний, що це правильна і ефективна політика крайової влади. Цей фактор, а також порозуміння між гілками влади, в свою чергу, сприяли соціально-економічній і суспільно-політичній стабільності області. За оперативними даними, область серед лідерів в Україні – Буковина займає 2 рейтингове місце серед регіонів. "За цим показником – праця всіх: і моєї команди, і депутатського корпусу, великого і середнього бізнесу, виробничників, працівників агропромислового комплексу, соціально-культурної сфери, всієї буковинської громади, – сказав очільник виконавчої влади краю під час спілкування з представниками обласних та районних засобів масової інформації. – Користуючись нагодою, хочу висловити вдячність всім за підтримку і співпрацю". Володимир Куліш наголосив, що тільки таким шляхом – через довіру і згуртування людей –можна досягти успіху. А робота крайової влади спрямовувалась саме на досягнення успіху. "Бо Буковина повинна, може і має бути кращою в Україні, – підкреслив Володимир Куліш. – Для цього є всі передумови".

Порівняно з 2006 роком, надходження до місцевих бюджетів зросли вдвічі. Станом на 1 січня 2010 року в області не має заборгованості із заробітної плати працівникам бюджетної сфери, які фінансуються з місцевих бюджетів. В минулому році середньомісячна зарплата зросла на 8,5% (це 1497 грн) – по Україні – на 4,9%. В зовнішній торгівлі товарами в області склалося позитивне сальдо в розмірі 11,5 млн дол. США. А обсяг прямих іноземних інвестицій збільшився у 2 рази і станом на 1 жовтня становив 62,6 млн дол. США (69,5 дол. на одного мешканця). В краї вдалося зберегти тенденцію зростання валового виробництва сільськогосподарської продукції. Область єдина в Україні, в якій минулого року забезпечено ріст виробництва продукції сільського господарства. У сільське господарство області минулого року інвестовано понад 101 млн. грн. Також у розмові з журналістами Володимир Куліш відзначив, що торік відкрито ринок гуртової торгівлі сільськогосподарською продукцією і продовольчими товарами.

В минулому році проводилися будівельні, ремонтні роботи і реконструкція на 257 об’єктах на загальну суму понад 212 млн грн. Вдалося відбудувати 55 мостів, у тому числі великих (40-80 метрових) в Берегометі, Лопушні, Плаї, Сергіях, Мариничах. Зі 177 пошкоджених мостів у цьому році залишилося відновити всього 5. Торік побудовано майже 50 кілометрів комунальних доріг, завершено будівництво 3 шкіл, 4 дитсадків, 6 закладів охорони здоров’я. Введено понад 107 кілометрів місцевих газопроводів. В області не закрито жодного навчального закладу. Більш як на 20% зросло охоплення дітей дошкільними закладами виховання. В області поліпшилася демографічна ситуація. Завдяки увазі до медицини знизилася смертність і захворюваність населення. Серед історично важливих подій, які відбулися торік, глава виконавчої влади краю назвав запуск першого гідроагрегата на Дністровській ГАЕС, завершення другої черги об’їзної дороги навколо Чернівців, успішне проведення 20-річчя фестивалю "Червона рута" і гідне проведення Мотокросу Націй.

Серед проблемних питань Володимир Куліш виокремив неприйняття бюджету на цей рік, адже це означає, що сьогодні затверджено тимчасові розписи з виконання місцевих бюджетів на 1 квартал (1/12 помісячного обсягу бюджетів). З 1 січня не буде змоги виплачувати (як це передбачено Постановою Кабміну) підвищені зарплати педагогічним працівникам, бібліотекарям, взагалі здійснювати капітальні видатки. Загалом, через неприйняття бюджету за І квартал в області видатки зменшаться майже на 112 млн грн. Окрім того, зі Стабілізаційного фонду область мала отримати 74,2 млн грн, а насправді профінансовано лише 13,1 млн грн (17,7%). Через недофінансування з держбюджету не завершено будівництво, наприклад, шкіл в Куликівці, Молодії, Лужанах, Зруб Давидени, Кам’яна. Не погашено борги за виконані роботи до 600-річчя Чернівців, реконструкції протитуберкульозного санаторію "Красноїльськ" та призупинено будівництво дитячої лікарні в Чернівцях. Неперахування дотації вирівнювання та проблеми з казначейським обслуговуванням місцевих бюджетів спричинили непроведення платежів за поданими розпорядниками коштів платіжними дорученнями в загальній сумі понад 65 млн грн. Враховуючи те, що ремонтні і будівельні роботи були проведені в основному за рахунок власних обігових коштів будівельних організацій, виникла значна заборгованість із зарплати. Крім цього, не здійснено перерахувань до соціальних фондів та бюджетів усіх рівнів. Тобто, при наявності коштів, відкритих асигнуваннях місцеві бюджети на цей рік залишилися зі значними боргами (55 млн грн).

Цьогоріч крайова влада зосередить увагу та зусилля на завершенні добудови шкіл, закладів охорони здоров’я, спортивних закладів; охопленні дитячими садками не менше 80% дошкільнят області; винесенні за межі Чернівців протитуберкульозного диспансеру; добудові газопроводів (90 млн грн); реконструкції аеропорту в контексті підготовки до Євро 2012; на ремонті, відновленні та будівництві доріг, мостів, об’єктів берегоукріплення. "Цього року крайова влада і надалі дбатиме про ріст економічного потенціалу області і добробуту буковинців, комфортності їх життя, розвиток інфраструктури і туристичної привабливості краю", – відзначив Володимир Куліш. Цей рік проголошено Роком дитини на Буковині. А це означає, що всі плани соціально-економічного розвитку розглядатимуться крізь призму потреб дитини – від її народження, виховання і до створення умов для самореалізації. Тобто, пологові будинки, дитсадки, навчальні заклади, заклади охорони здоров’я матері і дитини, перші робочі місця, заклади фізичного виховання і відпочинку, допомога молодій сім’ї, житлове забезпечення – саме такі складові поняття "Рік дитини на Буковині". Володимир Куліш головне завдання вбачає в збереженні і зростанні позитивних тенденцій розвитку краю на основі традицій, історичних культурних і духовних надбань буковинців, повідомляє press.cv.ua.

Обговорити на форумі