друкувати


Файненшл Таймс дає різку оцінку кандидатам в президенти України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-11 12:05:06
Британський діловий часопис Файненшл Таймс дає різку оцінку кандидатам в президенти України та "помаранчевій" владі. У редакційній статті "Дилема України", з підзаголовком "Непереварюване проти непередбачуваного" автор без реверансів вживає такі слова, як цинізм, корупція, безсоромний опортунізм і ганьба.

Газета відверто критикує основних персонажів української політики. Проте ФТ зазначає, що попри те, що "неспроможність президента Ющенка встановити стабільність, побороти корупцію чи захистити громадян проти зажерливої бюрократії призвела до повального розчарування", все-таки протести 5 років тому дали результат, повідомляє BBC Ukrainian.

"Попри політичний хаос, спадок Помаранчевої революції живий у вигляді вільної преси, відкритості до зовнішнього світу та багатопартійної конкуренції. Попри постійне втручання Росії, самовідчуття України як незалежної держави зросло. І, попри економічну кризу, Україна - багатша країна, ніж 5 років тому, з кращим житлом, машинами та товарами споживання".

Файненшл Таймс негативно оцінює як Віктора Януковича, так і Юлію Тимошенко - основних претендентів на президентське крісло. Стаття зауважує: "Обоє будуть поєднувати зв'язки з Росією та повільний рух до інтеграції в ЄС. В цьому плані особливого вибору між пані Т і паном Я немає".

Врешті, задаючись питанням, за кого ж голосувати в неділю, британський діловий часопис доходить висновку, що Україні найбільше потрібна стабільність, а "пані Тимошенко - полярна протилежність ідеї стабілізуючої сили. Попри всі свої дуже очевидні недоліки, пан Янукович може виявитися меншим злом. Шкода Україну, яка до цього дійшла".

Файненшл Таймс, яка разом із більшістю британських газет приділяла багато уваги Помаранчевій революції 5 років тому, тоді висловлювала обережно-оптимістичні прогнози, посилаючись на успішне перебування Віктора Ющенка на посаді прем'єра, коли його віце-прем'єром була Юлія Тимошенко.

Обговорити на форумі